Meer dan 750.000 vluchtelingen in Irak sinds VS-invasie

Sinds het begin van de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003 zijn al 754.000 Irakezen op de vlucht gegaan. Dat maakte het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) vrijdag bekend.

Belga

Bijna de helft van hen (365.000) vluchtte in de loop van de voorbije acht maanden, zo zei UNHCR-woordvoerder Ron Redmond vrijdag in Genève. Die vluchtelingenstroom kwam vooral op gang na de vernieling van het sjiitisch mausoleum in Samarra in februari en het interreligieuze geweld dat daarop volgde.

Vooral in het centrum van het land zijn veel mensen hun huizen ontvlucht. De vluchtelingen trekken naar overwegend soennitische of sjiitische gebieden waar ze opgevangen worden door familieleden.

Samen met de 800.000 Irakezen die onder het regime van Saddam Hoessein op de vlucht gingen, zijn er nu 1,5 miljoen vluchtelingen in Irak, aldus nog het UNHCR. "Deze cijfers zijn heel erg hoog. Na zoveel tijd raken hun middelen, maar ook die van hun families en van de hulporganisaties uitgeput," klinkt het.