'Noord-Korea houdt geen tweede kernproef'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft tegen een Chinese gezant gezegd dat zijn land weer wil onderhandelen over zijn kernwapenprogramma, als de Verenigde Staten hun financiële sancties tegen Noord-Korea intrekken.

Belga

Kim zou ook hebben gezegd dat hij spijt heeft van de deze maand door zijn land uitgevoerde kernproef. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zei hij dat Noord-Korea geen plannen heeft voor verdere kernproeven. Kims uitlatingen lijken een nieuwe zet in het kat-en-muisspel waarin de VS en Noord-Korea zijn verwikkeld.

"Als de VS ons tot op zekere hoogte tegemoetkomen, dan zullen wij hun ook tot op zekere hoogte tegemoetkomen, in de vorm van bilaterale onderhandelingen of zeslandenoverleg", zei Kim. De VS voelen niets voor bilaterale onderhandelingen, waartoe Noord-Korea het land al tijden probeert te bewegen.

Het zeslandenoverleg, tussen Noord- en Zuid-Korea, de VS, China, Japan en Rusland, ligt al ruim een jaar stil.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice en haar Chinese ambtgenoot Li Zhaoxing riepen vrijdag op tot de hervatting van het overleg, dat Noord-Korea ertoe zou moeten brengen zijn nucleaire programma op te geven.

Rice zei dat de financiële sancties niets met de nucleaire kwestie te maken hebben. Die zijn afgekondigd omdat Noord-Korea valse dollars in omloop zou hebben gebracht en op grote schaal geld witwaste. Ze zei niet te weten waarom Noord-Korea per se bilateraal overleg wil met de VS.