VS en China roepen Noord-Korea op onderhandelingen te hervatten

De VS en China hebben Noord-Korea vrijdag opgeroepen het vastgelopen zeslandenoverleg over het omstreden kernprogramma van Pyongyang te hervatten.

Belga

Noord-Korea moet "zonder voorwaarden" naar de onderhandelingstafel terugkeren, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice na een ontmoeting met haar Chinese collega Li Zhaoxing in Peking. Rice riep voorts China op de resolutie van de VN-Veiligheidsraad rond sancties tegen Noord-Korea strikt toe te passen. "We zullen zoals steeds onze internationale verplichtingen blijven nakomen", reageerde Li. China blijft ook diplomatiek overleg plegen met Pyongyang om "de impasse zo snel mogelijk te doorbreken" en het zeslandenoverleg (met de VS, Rusland, China, Japan en Zuid-Korea) te hervatten, zei Li.

De Chinese buitenlandminister maande alle betrokkenen aan het hoofd koel te houden. "We hopen dat alle betrokken partijen een voorzichtige en verantwoordelijke aanpak hanteren en vooral kiezen voor de dialoog en de vreedzame oplossing", klonk het. China is een van de belangrijkste handelspartners van Noord-Korea. Na de atoomtest die Pyongyang onlangs uitvoerde, stemde Peking echter in met de VN-resolutie die Noord-Korea een handelsembargo op wapens en luxegoederen oplegt. In een gesprek met een Chinees gezant bood de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il zijn excuses aan omdat Pyongyang China met de atoomtest in een moeilijke positie heeft gebracht. Maar hij herhaalde dat Noord-Korea pas terugkeert naar de onderhandelingstafel als de VS ophouden met Noord-Korea financieel te isoleren.