Ter dood veroordeelde pleegt zelfmoord in Texaanse cel enkele uren voor executie

Een ter dood veroordeelde jongeman die donderdagavond geëxecuteerd moest worden heeft in een gevangenis in Texas zelfmoord gepleegd, enkele uren voor zijn executie.

Belga

De 29-jarige Michael Johnson heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. De veroordeelde werd gevonden in zijn cel in de gevangenis van Huntsville, in een plas bloed nadat hij met een scherp metalen voorwerp zijn halsader en een slagader in de rechterarm had overgesneden. Voor hij stierf, liet de jongeman nog een boodschap, die hij met zijn eigen bloed schreef, achter op de muur van zijn cel.

Volgens de lokale media stond "ik heb het niet gedaan", geschreven. In theorie worden de ter dood veroordeelden die op het punt staan geëxecuteerd te worden, om de 15 minuten gecontroleerd. Volgens de lokale televisiezender KWTX heeft een bewaker Johnson voor de laatste keer gezien een kwartier voor hij dood verklaard werd in het ziekenhuis.

Johnson werd ter dood veroordeeld voor de moord op een medewerker van een benzinestation, Jeff Wetterman, in 1995. Johnson zou de 22ste geëxecuteerde in Texas en de 46ste in de VS sinds begin dit jaar geweest zijn. Volgens het Centrum voor Informatie over de Doodstraf (DIPC) wachten in Amerikaanse gevangenissen meer dan 3.300 mensen in hun cel op de dood.