Commerciële radio mag Vlaanderen in

Na het euthanasiedebat kan de CVP zich verbolgen voelen over nog een dossier waarin de nieuwe regering een resoluut andere koers vaart: dat van de lokale radio's. Vlaams minister-president Patrick Dewael stuurde het signaal uit dat tegen 1 september van volgend jaar twee landelijke commerciële radio's mogelijk moeten zijn. In 1998 stelde toenmalig mediaminister Eric Van Rompuy 2008 nog voorop!

Stef Vanwoensel

BR>Met VLD-er Dirk Van Mechelen als mediaminister gaat het sneller. De VLD was altijd al voorstander van radioconcurrentie. Het Vlaams regeerakkoord kondigde al aan dat er zou worden onderzocht of in de FM-frequentieband tot 102,4 nog ruimte was voor landelijke commerciële radiostations. Nozema, de instantie die dat onderzoek uitvoert, meldde al dat er wel degelijk ruimte is.

"Daarbij hebben we de keuze tussen één commerciële radio met een dekking van zo'n 90 procent, of twee met telkens minstens 70 procent", zegt minister Dirk Van Mechelen. "In de Mediacommissie bestond een algemene voorkeur voor twee stations."

De beperking tot twee commerciële zenders heeft technische oorzaken: de FM-band zit te vol, en ook in de toekomst moet niet meer ruimte worden verwacht. Van Mechelen verwacht dan ook een grote interesse voor die twee licenties. VTM - dat al jaren aandringt op een landelijke commerciële radio - en Radio Contact zijn voor de hand liggende geïnteresseerden, maar de minister verwacht er nog andere.

Veiling

De volgende maanden spitst Nozema zich toe op een volledig technisch onderzoek, dat tegen Pasen 2000 afgerond moet zijn. Op basis daarvan worden de twee beschikbare posities op de FM-band beschikbaar gesteld in een soort van veiling, zegt Van Mechelen. "De administratie bereidt nu de voorwaarden voor, waaraan die kandidaten moeten voldoen. Technische én kwalitatieve - naar journaals toe en zo - voorwaarden. En natuurlijk is er ook een financieel aspect: we zullen die licenties natuurlijk niet gratis weggeven."

Het Vlaams Commissariaat voor de Media zal na die aanbesteding de licenties toekennen, zodat de landelijke commerciële radio's al na de zomer in de ether kunnen. Wanneer zij écht van start gaan, hangt van de commerciële zenders zelf af. En de VRT, dankzij zijn monopolie de absolute heerser over het Vlaamse radiolandschap? Die zal de klap en een eventueel verlies aan reclame-inkomsten wel te boven komen, gelooft Van Mechelen. "Ik hou de gedelegeerde bestuurder van de VRT op de hoogte van het dossier, en natuurlijk blijft onze beheersovereenkomst met de VRT gelden. Bovendien heeft de VRT-radio heeft zich de afgelopen jaren zo goed geherpositioneerd dat hij vandaag heel sterk staat."

Aangeboden door onze partners