Goed jaar voor Britney Spears en Helmut Lotti

'Baby One More Time', de bebuutsingle van Britney Spears, is in Vlaanderen uitgeroepen tot best verkochte single van 1999. De 18-jarige popsensatie van het jaar bereikt hiermee de eerste plaats in de ultieme Ultratop 100-lijst, gevolgd door Lou Bega en R. Kelly. Helmut Lotti voert de hitlijst der best verkochte albums in Vlaanderen aan met 'Out Of Africa'. Maar ook 'Come On Over' en 'Baby One More Time', de cd's van respectievelijk Shania Twain en Britney Spears, gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Singles

Britney Spears heeft haar stempel gedrukt op het voorbije hitjaar. Dat heeft ze niet alleen gedaan met 'Baby One More Time', die acht weken op nummer 1 stond in de Ultratop, maar ook met 'Sometimes' en 'You Drive Me Crazy'. 'Afscheid' van Volumia! werd dit jaar de grootste Nederlandstalige hit. Lou Bega bezorgde ons land een gigantische zomerhit met 'Mambo NO.5'. De introductie van Latijns-Amerikaanse muziek in de top 100 hebben we te danken aan Ricky Martin, Enrique Iglesias en Jennifer Lopez. TLC, R.Kelly, Whitney Houston en 2Pac bliezen R&B-muziek nieuw leven in. De single-verkoop van alternatieve muziek (lees: Goo Goo Dolls, Liquido, Live, Offspring) is ook gigantisch gestegen.

Da Boy Tommy leverde dit jaar de grootste nationale hit met de dansplaat 'Halloween' (5). Hij wordt gevolgd door K3 met 'Heyah Mama'. Niet slecht, al is de aanwezigheid van Belgische producten in de top 100 er ook dit jaar op achteruit gegaan, van 31 singles in '97, naar 25 in '99. Reden: de verdere val van de Nederlandstalige, Vlaamse singles. Gelukkig ging het onze danceprojecten wel voor de wind: Nunca, Milk Inc., dj Peter Project, Virtual Zone en de Poco Loco Gang staan allemaal bij de eerste dertig genoteerd.

Albums

Ook het aandeel van de Belgische albums in de Ultratop 100 is er in 1999 op achteruitgaan. Het zal Helmut Lotti worst wezen. Voor de vijfde keer op rij krijgt hij de trofee voor de best verkochte Belgische productie. Dit keer met zijn cd 'Out Of Africa'. Gevestigde waarden als Clouseau en Dana Winner scoren ook hoog met 'In Stereo' en 'Ergens in mijn hart'. Hetzelfde geldt voor K3 met 'Parels' en Kabouter Plop.

Milk Inc., the MacKenzie feat. Jessy en Praga Khan zijn de enige Belgische dansprojecten die de album-chart bereikt hebben. De nationale alternatieve scene heeft dan weer een uitstekend jaar achter de rug. Denk aan Deus, Soulwax, Zita Swoon en Arid. In de categorie Nederlandstalige rock boekten Noordkaap, Gorki en Clement Peerens Explosition het meeste succes.

Op internationaal vlak gaat Shania Twain met alle eer lopen. 'Come On Over' (2) haalde het nipt van 'Baby One More Time' (3), het album van Britney Spears. Volumia! eindigt op de vierde plaats met 'Volumia!'. Met de verkoop van R&B-albums ging het in 1999 ook een stuk beter. Dat is te danken aan TLC, R. Kelly, Lauryn Hill en TQ. Tot slot kunnen we melden dat het alternatieve genre ook goed gesmaakt werd. Naast dEUS bereikten ook Offspring, U2, Texas en Live een plaats bij de eerste dertig best verkochte albums.