Charlotte Church treft opnieuw raak

Als u nog op zoek bent naar een allerlaatst kerstcadeautje kunt u in de platenzaak misschien Charlotte Church meenemen. U bent dan niet origineel, maar wel helemaal bij. Charlotte Church is de naam van zowel de cd als de zangeres. Die zangeres is een dertienjarig Welsh meisje dat het voorbije jaar is uitgegroeid tot een ware hype.

Jaak VANDYCK

BR>

Voor 20 oktober 1998 had geen mens van Charlotte Church gehoord. Tenzij de man van Sony Music die haar engelachtige sopraanstem had ontdekt toen hij haar 'Pie Jesu' hoorde zingen. Hij overtuigde zijn firma om een cd te maken.

'Voice of an Angel', zoals het debuut heette, was een ongelooflijke klapper. Binnen de vijf weken dubbel-platina. In Groot-Brittannië betekent dat 600.000 exemplaren. Intussen zijn er wereldwijd al meer dan 2 miljoen van verkocht en is Charlotte Church de best verkopende klassieke zangeres ter wereld.

Het schoolmeisje was ineens een superstar. Ze zong voor koningin Elisabeth, prins Charles, Bill Clinton, Tony Blair en de paus. Ze zat in de grootste tv-shows, o.a. bij Jay Leno, Oprah Winfrey en David Letterman. Op de Vlaamse zenders was ze nog niet te zien; wel al bij Paul de Leeuw en bij Ivo Niehe.

Intussen ligt haar tweede cd in de winkel: 'Charlotte Church'. Opnieuw raak. Al platinum voor ie was uitgebracht. Begeleid door het London Symphony Orchestra zingt ze o.a. 'O mio babbino caro' van Puccini, 'Laschia ch'io pianga' van Händel en het 'Wiegelied' van Brahms.

Haar stem is niet volmaakt. Af en toe gaat ze in de fout. Logisch, op die leeftijd mist ze scholing en heeft ze nog een lange weg te gaan. Maar haar verbazingwekkend talent, haar kinderlijke spontaneïteit en haar ontwapenende charme maken haar werkelijk onweerstaanbaar. Enfin, luister zelf maar eens.