Militairen speuren naar Kerstman

Normaal speuren de militairen van de Amerikaanse luchtverdediging NORAD naar vijandige luchtaanvallen tegen de VS en Canada. Maar in de Kerstperiode wordt alle hens aan dek geroepen om de trek van de Kerstman minutieus te volgen.

AFP/Belga

BR>Het begon allemaal in 1955. Toen gaf een winkelier uit Colorado Springs het nummer van een hotline op, waar kinderen naartoe konden bellen om de Kerstman te spreken. Probleem: het nummer was fout afgedrukt in de krant en duizenden kinderen kwamen in het commandocentrum van het leger terecht in Springs.

Overstelpt door telefoontjes en om de kinderen tevreden te stellen, vroeg commandant Harry Shoup aan z'n mannen om hun radars naar de noordpool te richten en te speuren naar de Kerstman. En ja hoor, de infrarode sensoren van het Defense Support Program (DSP) namen een vreemde gloed waar. Bij nader onderzoek bleek het om de rode neus van Rudolf, één van de rendieren van Santa Claus, te gaan. Canadese jetpiloten zagen beneden in de sneeuwstorm een klein, grappig mannetje naar hen wuiven.

Op een speciale website - in 6 talen - zijn er van 24 december om 6 uur tot 25 december 11 uur videobeelden en foto's te zien van de Kerstman (www.noradsanta.org).