Millenniumprof houdt zijn hart vast voor computerbom

Van een universiteitsprofessor die zich al drie jaar bezighoudt met de computercrisis op 1 januari 2000, vraag je je vooral af wat hij ná die magische datum gaat uitrichten. "Ook in het begin van 2000 zal er nog van alles te bestuderen zijn", lacht Carlos De Backer, verbonden aan de TEW-faculteit van Ufsia. "Maar inderdaad, dit is een vakgebied dat niet onuitputtelijk is. Het heeft ook niet zo'n enorme academische waarde. Want wat zijn we achteraf met al die kennis? Ach, ik vind wel iets anders zeker?"

Paul Hendrickx

BR>Tot eind deze maand weet de econoom-informaticus alvast niet waar hij het eerst moet zijn. Hij zit werkgroepen voor, geeft lezingen, begeleidt bewustmakingscampagnes. "De burger zal worden overstelpt met informatie over het jaar 2000-probleem", weet De Backer. "Op federaal, gewestelijk, provinciaal én gemeentelijk niveau vliegen brochures en advertenties de deur uit. Ook aan helplijnen zal het ons niet ontbreken. Maar ik vind dat een goede zaak. Want bij een massa gewone consumenten of kleine zelfstandige, is het belletje nog niet gaan rinkelen."

De Backer maakt zich dus zorgen. "Ik woon in Kontich en passeer daar geregeld die uitgestrekte serres. Maar vraag me dan - wat ongerust - af of die tuinbouwers wel allemaal beseffen dat hun infrastructuur computergestuurd is. Dat beregening, temperatuurregeling en verlichting van hun dierbare gewassen afhangen van een software-programma. Ik krijg het helemaal benauwd als ik me afvraag of ze wel aan mogelijke defecten hebben gedacht. Terwijl zij in een warme feestzaal zitten, vriest hun kapitaal misschien kapot..."

Singapore

De Backer verwacht dus niet de grote chaos, wel een aaneenschakeling van kleine, totaal onverwachte fouten in productieprocessen. "Vooral bij de kleinere bedrijven, en verspreid over de eerste dagen van het jaar. Die firma's moeten opletten, hoor. Wanneer een vast leveringscontract in het gedrang komt omdat je met schade zit, dreigt er misschien een grote financiële kater. Een Duitse studie - misschien wat onheilspellend - becijferde dat de millenniumbug 5 tot 10 % van de KMO's de kop zal kosten. En je verzekeren tegen de mogelijke catastrofale gevolgen, dat kan niet hoor. Een verzekeringsmaatschappij gaat ervan uit dat je als een 'goede huisvader' maatregelen hebt genomen. Dit is een crisis die te voorspellen was..."

Voor de grotere organisaties - Belgacom, overheid, ziekenhuizen, hulpdiensten - ziet De Backer minder onheil in de lucht hangen. "Ze zijn allemaal al lang met het fenomeen bezig. Belgacom bijvoorbeeld 'leert' nog van de landen die voor ons de jaarwisseling meemaken. Zij sturen een mannetje naar Singapore, dat over een gelijkaardig netwerk als het onze beschikt, zodat we om 17u 's namiddags een pak bruikbare informatie hebben. Ziekenhuizen op hun beurt hebben bijna allemaal een noodplan." Niet dat hij een angsthaas is, maar De Backer zelf blijft thuis op de grote avond. "Ik ga heel het gebeuren vanop een afstandje bekijken. En bel geregeld met de bemande crisiscentra overal in het land. Als de telefoon werkt, natuurlijk."