190.000 ziekenhuisapparaten nagekeken voor Y2K

"We zeggen niet dat er niets zal gebeuren -Remember Titanic-, maar we hebben alles gedaan wat nodig was", zegt federaal minister van volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev). Uit vrees voor de millenniumbug, in computertaal "Y2K", werden in opdracht van haar ministerie maar liefst 190.000 medische apparaten nagekeken. Y2K-verantwoordelijken werden aangesteld en in alle hospitalen ging volksgezondheid kijken of alles Y2K-bestendig is. Vrijdag wijdde minister Aelvoet een volledige persconferentie aan de millenniumproblematiek in de ziekenhuizen.

Belga

BR>Een moderne gezondheidszorg zonder electronische apparatuur, met tal van microchips, en dus ook tal van tijd- en datummeldingen, is vandaag gewoonweg ondenkbaar. De ziekenhuizen zullen met nieuwjaar dan ook het zekere voor het onzekere nemen. De helft van de ziekenhuizen zal zijn normale activiteiten (uitgezonderd de spoedgevallen) tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk reduceren, terwijl alle ziekenhuizen die nacht veel meer mensen zullen inzetten dan normaal. Dit jaar zal 62 procent minder ziekenhuispersoneel dan vorig jaar met de jaarwisseling verlof kunnen nemen en 86 procent meer mensen zullen die nacht van wacht zijn om bij dringende gevallen opgeroepen te worden. De nieuwjaarsnacht is traditioneel een relatief drukke nacht voor spoedgevallen.

"Ook ik zal tijdens de nieuwjaarsnacht standby zijn", zegde de minister op de perconferentie. "Het feest zal voor 's anderendaags zijn." In het vooruitzicht van het jaar 2000 werden maar liefst 190.000 medische en biomedische apparaten in hospitalen, die één of andere automatisatie vertonen, nagekeken. 80.000 onder hen bleken gevoelig te zijn voor Y2K-problemen omdat er een tijdsaanduiding inzit. Van die 80.000 vertoonden 36.000 een "hoog risico", bijvoorbeeld een hartmonitor. Van de werking van die apparaten kan het leven van een patiënt rechtstreeks afhangen. Van die 36.000 heeft men er 4.320 (12 procent) op zij moeten zetten omdat ze verder moeten onderzocht worden of simpelweg niet meer mogen gebruikt worden. 6.480 toestellen (18 procent) konden opnieuw gebruikt worden nadat er een nieuwe micropocessor of moederbord werd ingestopt of het basisprogramma werd gewijzigd.