Werklozen vroeger uitbetaald door vrees millenniumbom

Volledig werklozen krijgen hun stempelgeld van deze maand uitzonderlijk uitbetaald op 28 december. Normaliter zou dat pas in de loop van januari gebeuren. De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft deze uitzondering toegestaan om te vermijden dat de werklozen in financiële problemen komen als de banken met de millenniumbom in hun computers moeten afrekenen. Concreet kunnen de volledig werklozen nu al hun stempelkaart inleveren bij de vakbond of de hulpkas voor werkloosheidssteun.

BR>Onder normale omstandigheden kan dat pas op de laatste dag van de maand. De uitbetaling kan daardoor gebeuren op 28 december in plaats van begin januari. "Het gaat om een sociale maatregel", verduidelijkt adviseur-generaal Chris Sebrechts bij de RVA. "In onze reglementering staat dat wij iets vroeger over de brug mogen komen als de datum van uitbetaling samenvalt met een feestdag of het bankverlof. Veel mensen hebben namelijk doorlopende opdrachten afgesloten om hun huurgeld of leningen af te betalen, en dat kan gezien de huidige omstandigen misschien vertraging oplopen. Werklozen die bij een andere bank zijn dan de betalende instelling, moeten sowieso enkele dagen op hun geld wachten.

Nu zullen de banken gesloten zijn tot 3 januari. Mocht de millenniumbom toeslaan, zal de uitvoering van de verrichtingen nog langer op zich laten wachten. Door die vertragingen zou het dus kunnen dat werklozen de gebruikslimiet van hun rekening overschrijden en in financiële moeilijkheden komen."