Niet iedereen viert feest met oudejaar

Nieuwjaarsavond betekent voor de meesten onder ons feestvieren. Toch zijn er ook mensen die op deze speciale avond moeten, ja zelfs

willen

werken. Anderen moeten zich beschikbaar houden. Eén ding staat vast, ook na middernacht draait de wereld verder. Wij spraken met drie mensen die daarbij gaan helpen.

BR>

De ambtenaar

«Begrijp dat gemeente zeker speelt»

Guy Vanduffel is een elektricien bij de gemeente Lommel. Op nieuwjaarsavond moet hij tot acht uur 's morgens met zijn collega's beschikbaar blijven voor mogelijke stroompannes. «Tegen de millenniumbug zijn intussen al veel voorzorgen genomen, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Zo kan hevig vriesweer ook stroompannes veroorzaken.»

Vanduffel mag op de avond van 31 december wel een stapje in de wereld zetten, maar hij moet op voorhand laten weten waar. «Ik moet een lijst afgeven met de adressen. Doorzakken zal er dus niet echt bij zijn. Ergens is het wel jammer, maar van de andere kant moet ik mijn plicht doen als ambtenaar.»

De keukenhulp

«Echte eeuwwisseling is toch pas in 2001»

De achttienjarige Olivier Kerkhofs uit Overpelt wil graag werken op nieuwjaarsavond. Daar moet wel iets tegenover staan, vindt hij. «Een uurloon van tweeduizend frank is het minimum, anders kan ik beter meefeesten,» vertelt Kerkhofs. «Ik heb alle grote hotels in Antwerpen en Brussel aangeschreven. Die zouden tot 5.000 frank per uur neertellen. Intussen heb ik vernomen dat ze vooral met interims werken. Nu weet ik niet of ik dan veel kans zal maken. Als wat ik wil werken? Als keukenhulp, het liefst zou ik afdrogen. Opdienen gaat me niet echt af.»

De student handel weet alvast wat hij met de opbrengst zou doen. «Bijvoorbeeld naar Ibiza gaan en daar een fatsoenlijk feest bouwen. De échte eeuwwisseling is toch pas in 2001.»

De diskjockey

«Met chronometer nieuwjaar juist timen»

De 47-jarige Jos Essers uit Lanaken is één van de vele diskjockeys die op nieuwjaarsavond moeten instaan voor een swingende menigte. Essers zal op een feest in de Houthalense abdijhoeve de eeuwwisseling van een gepaste soundtrack voorzien. «Wanneer ik de mensen kan amuseren dan amuseer ik mij ook,» vertelt Essers. «Ik vind het ook wel een eer dat ik die speciale avond van muziek mag voorzien. Nieuwjaar vier ik het liefst tussen veel volk. Ik heb het ook wel eens alleen met mijn vrouw gevierd, maar ik miste dan toch de authentieke sfeer. Nu gaat mijn vrouw mee.» Het aftellen naar klokslag middernacht is, voor een diskjockey, een cruciaal moment. «Ik ga een chronometer gebruiken. Het is mijn verantwoordelijkheid dat de mensen op tijd elkaar gelukkig nieuwjaar wensen.»