Govaerts definitief dicht

De drukkerij De Bièvre-Govaerts in Schoten sluit definitief de deuren. Er is geen overnemer gevonden voor dit bedrijf uit de groep van Continental Printing. Zowat honderd mensen verliezen hun baan. Maar het bericht is minder dramatisch dan het lijkt. Zowat de helft van de werknemers is intussen elders aan de slag. Dit laatste hoeft niet te verbazen. "Het probleem van Continental was niet dat er te weinig werk was in de sector, wel dat de structuur van de groep onwerkzaam en dus verlieslatend was", zei curator Eddy Van Camp aan het persbureau Belga. Vakbondsman Jos De Bruyn van het ABVV stelde te vrezen dat vooral de oudere werknemers (boven de 50) moeilijk een andere baan kunnen vinden.

Johan Van Geyte

BR>Continental Printing werd begin deze maand failliet verklaard toen bleek dat de schuldenlast van het concern onhoudbaar was geworden. Het concern had voor 3 miljard frank kredieten uitstaan, waarvan voor 1,5 miljard frank bij de banken. Verder was Continental Printing een administratief kluwen. Het concern groepeerde 17 grafische bedrijven, waarvan 15 in Vlaanderen en 2 in Wallonië. De drukkerij Ro in Houthalen vormde het belangrijkste onderdeel, maar onder meer Interscript en Adco (Antwerpen), De Bièvre-Govaerts (Schoten), Drukkerij Van Elst (Duffel), Jev Screen (Antwerpen en Mariakerke), Goff (Mariakerke) maakten deel uit van het concern. Bij Continental Printing werkten in totaal zo'n 600 mensen.

Een tijd lang leek de groep Concentra bereid om het concern van de ondergang te redden, maar een onderzoek van het auditbureau KPMG wees uit dat de werkelijke financiële toestand veel slechter was dan de boeken lieten vermoeden. De groep wordt nu in stukken verkocht. Voor sommige delen bestaat er belangstelling. Voor andere - zoals De Bièvre-Govaerts in Schoten - dus niet.