Somers mijdt confrontatie met Dedecker

Print
"Hij had zelfs de moed niet om te verschijnen", zei Jean-Marie Dedecker na de statutaire commissie bij de VLD. "Ik heb mijn aanklagers niet gezien".
Net voor de buitenkomst van het trio was Somers er bliksemsnel vandoor gegaan.

De letters uit de naam VLD zijn voor de senator loze begrippen geworden. De partij is niet langer Vlaams, liberaal en democratisch, luidde het.

"Het is erg dat dit met een liberale partij moet gebeuren".

De aanklacht tegen zijn persoon komt er volgens Dedecker op neer dat hij een moeilijke jongen is. "Ik vind dat een eretitel als politicus, als parlementslid en als controleur van de regering", zei hij.

Dedecker vindt ook niet dat hij een dwarsligger is. "Dé ruzie die de partij heeft kapotgemaakt, was de kanselaarsruzie", vindt de senator. "Die heeft ons 25 procent van onze stemmen gekost".

Hij verwijst daarbij naar de ruzie tussen premier Guy Verhofstadt en toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht naar aanleiding van het migrantenstemrecht. Dedecker zelf speelde in die discussie zelf een glansrol. Iedereen herinnert zich de beelden van een fillibusterende Dedecker in de Senaatscommissie. Dedecker stelde maandag dat hij die bewuste nacht om 4 uur telefonisch opdracht had gekregen van de premier om voort te fillibusteren.

Het is nu uitkijken naar de toekomstplannen van Dedecker. Hij houdt voorlopig de boot af en wijst er op dat hij nog steeds senator en Vlaams parlementslid is, dat laatste nog tot in 2009.