ACE Bank is nog geen 'bank'

Print
De Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) heeft ACE Bank gevraagd om zijn promotiekantoor op het Brusselse Muntplein te sluiten in afwachting van een gesprek. Het gebruik van de benaming bank is in België enkel toegelaten als je als instelling over een banklicentie beschikt, wat voor ACE Bank niet het geval is.
"De organisatie beschikt over een website en een promotiekantoor, " zegt de woordvoerder van CBFA, "maar het is niet duidelijk wie er achter het initiatief schuilgaat".

De CBFA nam contact met de initiatiefnemers en vroeg hen om uitleg te komen verschaffen. Dat gesprek vindt dinsdag plaats. In afwachting is het promotiekantoor op het Brusselse Muntplein maandag gesloten.

"Het gebruik van de term bank is enkel mogelijk als je als instelling over een banklicentie beschikt, " zegt de woordvoerder. "Maar in dit geval is er nooit een aanvraag voor een licentie geweest". In die zin overtreedt ACE Bank de wet.

De instelling maakte vorige week zijn intrede op de Belgische markt bekend. De bank verzet zich tegen de hetze van maatschappelijk verantwoord beleggen en zegt bewust te willen beleggen in sectoren zoals defensie en energie omwille van het rendement. De bank mikt vooral op jongvolwassenen en wil op termijn alle klassieke bankdiensten aanbieden.