Britse uniefs moeten moslims in de gaten houden

Print
De Britse regering gaat universiteitsprofessoren en -medewerkers vragen de namen van islamitische studenten die ze verdenken van 'extremisme' aan de politie door te geven.
"Men gaat professoren en personeel vragen islamitische studenten 'met een Aziatisch uiterlijk' die ze verdenken van banden met extremisten en van neiging naar terrorisme te bespioneren", schrijft The Guardian op basis van een document van het Britse ministerie van Onderwijs dat de krant kon inkijken. Campussen zijn volgens de regering "vruchtbare rekruteringsgebieden" geworden voor extremisten, luidt het nog.

De overheid beseft dat universiteiten en hogescholen niet staan te springen om informatie door te spelen aan de antiterreureenheid van Scotland Yard, zo blijkt uit het document. "Ze vrezen beschuldigd te worden van collaboratie met de 'geheime politie'", staat er te lezen.

Volgens The Guardian zouden de aanbevelingen nog voor het einde van het jaar naar alle universiteiten en hogescholen worden gestuurd.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs reageert alvast voorzichtig. "Er staat nog niets vast. De richtlijnen om 'op de juiste manier' op te treden tegen extremisme in het hoger onderwijs worden nog altijd uitgewerkt".