Wapenembargo en toch wapens in Congo

Print
Ondanks een VN-wapenembargo schieten de rebellen in het oosten van Congo met wapens en munitie uit onder meer China, Rusland, Griekenland, Servië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
Dat blijkt uit een studie van Control Arms Campaign die maandag is gepubliceerd.

"We geloven dat dit de eerste keer is dat Amerikaanse en Griekse kogels worden gevonden bij rebellengroepen in het oosten van Congo. Dit toont nogmaals de wereldwijde herkomst van de wapens die het conflict in de regio voeden", zo meldt Control Arms Campaign in een mededeling.

Volgens de campagne -een gemeenschappelijk initiatief van Amnesty International, Oxfam en International Action Network- is het onwaarschijnlijk dat de ondernemingen uit de productielanden rechtstreeks hebben geleverd in Congo, dat sinds 2003 geviseerd wordt door een wapenembargo van de Verenigde Naties. Vermoedelijk is het wapentuig via derde landen in de handen van de rebellen geraakt.

Ondanks een vier jaar oud vredesakkoord zaaien milities nog steeds onrust in het oosten van Congo. "Dit is slechts één van de voorbeelden die tonen hoe lakse controles een conflict verder kunnen voeden. Wapenembargo's volstaan niet. Wat we nodig hebben, is een wereldwijd verdrag tegen wapenhandel", verklaarde directeur Jeremy Hobbs van Oxfam.

De bezielers van Control Arms Campaign pleiten voor een verbod op wapenhandel in gevallen waarin niet uitgesloten kan worden dat de wapens gebruikt worden voor schendingen van de mensenrechten of conflicten aan te wakkeren.