Belgische troepen volledig operationeel in Libanon

De Belgische militairen die in het kader van de UNIFIL-missie in Libanon verblijven, zijn intussen volledig operationeel.

Belga

De 354 Belgische blauwhelmen zijn gekazerneerd in Tebnine, op een twintigtal kilometer van de havenstad Tyr. Het contingent bestaat uit ontmijners, genietroepen en een medische ploeg. De ontmijners moeten nog een officiële toelating krijgen van de VN-leiding om aan hun missie te beginnen, maar hebben het gebied al verkend met collega's uit andere landen.

Het Belgische veldhospitaal is geopend sinds 7 oktober. Er werken 84 militairen, dokters, chirurgen, anesthesisten en ambulanciers. De buurtbewoners die kampen met een tekort aan medische hulpmiddelen kunnen een beroep doen op het ziekenhuis.

De Belgische blauwhelmen zullen deelnemen aan ontmijningsmissies, de kinderen wijzen op het gevaar van niet-ontplofte bommen en waar nodig helpen bij de wederopbouw van het land. Ze blijven voorlopig zes maanden, maar dat kan eenmalig worden verlengd.

Westdiep

Het fregat Westdiep van de Belgische marine is maandag aan een twee maanden durende antidrugsmissie in de Caraïben begonnen.

De operatie "Western Eagle" verloopt in samenwerking met de Nederlandse marine en de Amerikaanse kustwacht.

De Westdiep zal tot en met 19 november het scheepvaartverkeer in de gaten houden en contact opnemen met de bemanning van schepen. Radionetwerken zullen afgeluisterd worden, en verdachte schepen zullen achtervolgd worden. Aan boord wordt er echter niet gegaan. Die taak is voor de Amerikaanse kustwacht.

De Westdiep en zijn bemanning van 159 militairen zal ook administratieve, logistieke en operationele ondersteuning bieden aan een detachement van de Amerikaanse kustwacht./