tentoonstelling over de geschiedenis van Leopoldsburg

483 cafés telde Leopoldsburg ooit. Hoe dat kwam, en wie die dan allemaal uitbaatte, kan u allemaal te weten komen in het Museum Kamp van Beverlo. Vier zalen en een lange gang van het vroegere militair hospitaal zijn ingepalmd met unieke relikwieën van het militaire én burgerlijke leven van de garnizoenstad.

ksleurs

BR>

"We vertellen de héle geschiedenis rond het leven op het Kamp," weet conservator Sylvain Weuts. "De eerste militaire activiteit was hier in 1835, enkele dagen na de onafhankelijkheid van België. Met de eerste militairen, zakten ook burgers af naar het toenmalige heidegebied, waar niemand woonde omdat de grond er te schraal was. Allerlei ambachten kwamen, en 's avonds hielden ze stuk voor stuk een café open. Op een gegeven moment waren hier 483 cafés."

Heel deze geschiedenis wordt in het museum aan de hand van unieke stukken verteld. Maar ook het latere leven in en rond het kamp komen aan bod. Maar liefst vier grote zalen en een lange gang zijn volgestouwd met memorabilia. Oud-militairen vertellen bij geleide bezoeken gepassioneerd over de vroegere bakkerij, waar dagelijks deeg gekneed werd voor 6.000 broden, of over de geallieerde bombardementen tijdens Wereldoorlog II en de Duitsers die er zowaar een marineopleidingskamp hielden.

Info: Museum Kamp van Beverlo, Hechtelse Steenweg 9, Leopoldsburg; muskvb@belgacom.net; 011/34.48.04. Prijs: 2,5 euro, -12 jaar gratis Openingsuren: elke weekdag van 13 tot 17u, net als 1ste en 3de zaterdag van de maand. Groepsbezoeken op aanvraag. Website: www.toerismeleopoldsburg.be

Aangeboden door onze partners