Kerkhoven Halen en Hechtel-Eksel genomineerd voor Funeral Awards

Print
De stad Halen en de gemeente Hechtel-Eksel zijn in de categorie openbare besturen genomineerd voor de International Funeral Awards, die nieuwe projecten in de uitvaartsector bekroont.
BR>
De gemeente Hechtel-Eksel heeft in 1997 een nieuw ‘boskerkhof’ laten aanleggen. Bos wil zeggen dat de graven er volledig in het groen liggen. Ze worden per dertig gegroepeerd. Elk geheel van dertig graven wordt door een haag omgeven. Het kerkhof wordt momenteel met een urnenveld uitgebreid.

In Halen gaat het om het kerkhof van Velpen aan de Liniestraat. Dat is recent uitgebreid met een nieuw gedeelte voor 1600 graven. Er is ook een columbarium aangelegd, een begraafplaats voor asurnen en een asverstrooiingsweide en het kerkhof heeft een nieuw mortuarium gekregen. Het nieuwe mortuarium is modern ingericht om de familieleden in comfortabele omstandigheden een laatste groet te laten brengen.

Op het kerkhof zijn nu op diverse plaatsen ook waterkranen geplaatst,zodat familieleden bloemen en planten op het kerkhof goed kunnen verzorgen. “De inrichting van het kerkhof in het algemeen en van het gebouw waar de familie de overledene een laatste groet kan brengen viel bij de jury in de smaak," zegt burgemeester Willy Neven van Halen.

“De jury zag het project voor een - kleine - stad als Halen als heel bijzonder. Uniek is ook dat op ons kerkhof twee rolstoelen ter beschikking zijn voor mensen die minder vlot te been zijn.”

Naast deze openbare projecten zijn ook de privébedrijven Heselmans (funerarium) uit Tessenderlo en SBS Consulting (verzekering) uit Maaseik voor de awards genomineerd. De winnaars worden vrijdag 21 oktober in Brussel bekendgemaakt.