Anciaux huldigt Stefan Everts en Joël Smets

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux heeft woensdag de motorcrossers Stefan Everts en Joël Smets in de bloemetjes gezet. Beide topsporters sloten in september hun laatste seizoen als professioneel motorcrosser af.

Belga

Stefan Everts werd dit jaar wereldkampioen in de MX1-klasse. In totaal won de Limburger 101 Grand Prix-wedstrijden en was hij tien maal de beste motorcrosser ter wereld. Joël Smets schreef 57 GP-overwinningen op zijn naam en werd vijf maal wereldkampioen. De twee lijken tevreden dat hun carrière erop zit, maar blijven toch actief in de motorsport. Everts gaat het Oostenrijkse KTM-team leiden en ook Smets heeft plannen in die richting.

Het gesprek met minister Anciaux ging voornamelijk over de motorcrosspistes in België of het gebrek daaraan. De minister bevestigde dat de aanleg van zeven permanente pistes in Vlaanderen intussen is goedgekeurd, maar dat vinden de crossers te weinig. Ze pleiten voor minstens twaalf circuits om het illegaal racen in ons land af te remmen.

Smets en Everts kaartten bij de minister ook de verdere professionalisering van hun sport aan. Momenteel heeft motorcrossen een slecht imago in Vlaanderen, waardoor er veel tegenkanting is tegen de komst van permanente pistes. De buurtbewoners vrezen voor geluidsoverlast en het roekeloze gedrag van de "cowboys" onder de motorcrossers.

Wat hun opvolging betreft zijn beide crossers het erover eens dat Kevin Strijbos de volgende toprijder wordt. Al zal de 21-jarige Strijbos dan wel "heel wat serieuzer moeten beginnen trainen", volgens Smets.