Embryo trager invriezen geeft grotere kans op overleving

Print
Als een embryo trager ingevroren wordt, is de kans dat het goed overleeft groter. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Etienne Van Den Abbeel.
Hij bracht de factoren in kaart waarmee men rekening moet houden bij invriezen van embryo's. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het onderzoek probeert te begrijpen waarom schade optreedt in menselijke embryo's na vriezen en dooien. Het beschrijft ook de gevolgen van schade aan het ontdooide embryo.

Van Den Abbeel bestudeerde daarvoor zowel menselijke embryo's als die van muizen. Embryovriezen in IVF zou namelijk sterk aan belang winnen als procedures zouden toelaten dat 100 procent van de embryo's overleven met alle cellen intact en met behoud van hun vitaliteit. De huidige methodes garanderen dat niet.

Bij invriezen van embryo's komt het erop aan om de biologische tijdsklok ervan stil te leggen. Dat kan gebeuren door het af te koelen tot extreem lage temperaturen (-196°C). Maar omdat het embryo voor vier vijfde uit zuiver water bestaat, is er risico dat dat water bevriest en het embryo niet meer voor kunstmatige bevruchting geschikt is.

Door trager te bevriezen overleven viercellige menselijke embryo's na ontdooiing voor 60 procent met alle cellen intact. Een intact embryo heeft een kans van om en bij de 15 procent om zich na terugplaatsing te ontwikkelen tot een gezond kind. Wanneer sommige cellen van het embryo echter de vries-dooi procedure niet overleefd hebben, resulteert dit in een gevoelige daling van de kansen.

Het invriezen van menselijke jonge embryo's heeft geen invloed op de verdere ontwikkeling wanneer al de cellen intact zijn na dooien.