Madonna adopteert kind in Malawi

Madonna is woensdag onverwachts in Malawi aangekomen, waar zij volgens een regeringswoordvoerster een kind wil adopteren. De popster zal in het straatarme Afrikaanse land ook zes projecten starten en financieren ten behoeve van kansarme kinderen, zei een woordvoerster van het Malawische ministerie voor sekse en welzijn.

AP Ned

"Ze heeft tegen ons gezegd dat ze een jongetje wil", aldus de woordvoerster, Andrina Mchiela. "Haar medewerkers hebben er een paar uitgezocht, maar de keus is aan haar." Ze suggereerde dat de strenge adoptiewetten die in Malawi gelden niet op Madonna en haar man, de Britse filmregisseur Guy Ritchie, toegepast zullen worden. Zo mogen buitenlanders gewoonlijk pas een kind mee het land uit nemen na een onderzoeksperiode van achttien maanden.

Madonna en haar gevolg van een man of tien kwamen 's ochtends met een privé-vliegtuig aan op de luchthaven van de Malawische hoofdstad Lilongwe. Waarschijnlijk rust Madonna woensdag uit in Mphandula, zo'n vijftig kilometer van de hoofdstad. Madonna zal in het dorp een onderwijs- en gezondheidscentrum opzetten voor kinderen die hun ouders hebben verloren aan de aids-epidemie. Malawi telt een miljoen aidswezen. Ruim 14 procent van de bevolking van twaalf miljoen is geïnfecteerd met het aidsvirus. In Mphandula is geen elektriciteit, de bewoners leven in hutten. Er zijn geen televisies, slechts een paar radio's; de meeste bewoners zullen Madonna dus nooit hebben horen zingen. In een interview in augustus met het blad Time onthulde Madonna haar plannen voor Malawi. Ze zei zeker drie miljoen dollar in te willen zamelen voor aidswezen.

Steeds meer bekende entertainers pogen goed te doen in Afrika. Filmsterren Angelina Jolie en Brad Pitt kondigden onlangs aan elk een miljoen dollar te schenken aan twee hulporganisaties die actief zijn op het continent en acteur George Clooney heeft intensief campagne gevoerd ten bate van de slachtoffers van het geweld in de Sudanese regio Darfur.

Madonna werkt samen met Jeffrey Sachs, een deskundige op het gebied van economische groei in ontwikkelingslanden. Sachs is de initiatiefnemer van een reeks projecten die ten doel hebben het tij in een aantal Afrikaanse dorpen te keren. Ook sprak Madonna met de Amerikaanse oud-president Bill Clinton over het beschikbaar stellen van goedkope medicijnen aan Malawi. Clinton gaf vorige maand het startsein tot een campagne om de armoede op het platteland in Malawi te bestrijden.