Vivant wil BEI-cellen in oude gevangenis Hasselt

Print
Vivant wil in de oude gevangenis van Hasselt een BEI-kantoor en een Huis van Bevraging onderbrengen. Het kantoor is een bemiddelingsbureau voor het Buurt Economisch Inkomen, een concept waarmee de partij naar de verkiezingen stapt.
Het Huis van Bevraging dient om de bevolking meer inspraak te geven. Het Buurt Economisch Inkomen is volgens Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet een "eenvoudige en slagkrachtige manier om arbeid te bevrijden". Het moet het mogelijk maken dat mensen in de lokale buurteconomie zonder administratieve rompslomp en ingewikkelde regels voor elkaar werken.

In het BEI-kantoor zouden stempelgerechtigde werklozen zich kunnen inschrijven. Daardoor zouden ze een verzekerd sociaal statuut hebben met een bescheiden maandelijks inkomen. Het groot voordeel is dat ze onbeperkt mogen bijverdienen in de buurteconomie, legde Duchâtelet woensdag uit in Hasselt.

Er kunnen volgens hem verschillende BEI-cellen in de oude gevangenis worden geopend, zoals een cel Horeca, een cel kinderopvang, enzovoort. Het Huis van Bevraging kan dan weer dienen om een volksbevraging of referendum te organiseren.

Het gebouwencomplex van de voormalige gevangenis kan zo een open ontmoetingsplaats van vragen, ideëen en initiatieven worden en gemeentelijke inspraak een laagdrempelig onderkomen bieden. Vertegenwoordigers van vrijwilligersverenigingen, belangengroepen en de overheid kunnen er bezoekuren houden. Een Directe Democratie-directeur zorgt ervoor dat elk verzoek voor inspraak op een correcte manier wordt opgevolgd.