Moeder en zoon beticht van grootschalige btw-fraude

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren verschenen woensdag een 33-jarige Tongenaar en diens 53-jarige moeder in een zaak van een grootschalige btw-carrousel.

Belga

De twee, thans woonachtig in Spa en Knokke, worden beticht het brein te zijn achter een fictieve facturatiestroom met nepfirma's waarbij op twee jaar voor zowat één miljoen euro aan btw werd ontdoken.

De verdachten waren actief in de computerbranche en hadden vier verschillende systemen uitgedacht om de staat op te lichten en zich persoonlijk te verrijken. Onder meer door kruisfacturatie droegen ze nooit de verschuldigde btw-bedragen af.

Door hun handelswijze konden ze de computers en computeronderdelen ook aan dumpingprijzen op de Belgische markt brengen. Hun verkoopprijs lag naar schatting 11 procent lager dan bij bonafide handelaars.

Via bufferfirma's werd een nepfacturatiestroom opgezet waarbij de btw van de Belgische klanten nooit afgedragen werd, maar enkel btw op de winst betaald werd. Deze fictieve facturatiestroom ten bedrage van 13 miljoen euro leverde de twee een winst van 1 miljoen euro op, zo verduidelijkte inspecteur Ludo Trippaerts van de gerechtelijke opsporingsdienst ter zitting.