Tongerse agent die collega sloeg moet cursus stressbeheersing volgen

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft woensdag een 47-jarige agent van de federale politie van Tongeren de gunstmaatregel van opschorting van de straf gedurende een proefperiode van drie jaar verleend, op voorwaarde dat hij een cursus stressbeheersing gaat volgen. De man bracht een collega van de lokale politie in juni 2004 in een café in Vreren bij Tongeren slagen en verwondingen toe.
De feiten speelden zich af op 30 juni tijdens een voetbalmatch. Wat de precieze aanleiding voor de feiten was, was niet helemaal duidelijk. Feit is dat de agent van de federale politie het op gegeven moment met de café-uitbater aan de stok kreeg en een met de agent van de lokale politie die in het café aanwezig was.

De rechter achtte de agent woensdag ook schuldig aan verboden wapendracht, met name een matrak en een ijzeren staaf. Daarmee zou de betichte de boel kort en klein geslagen hebben. Hoewel de agent ter zitting ontkende dat hij de twee slagen had toegebracht, achtte de rechter de feiten woensdag bewezen. Hij oordeelde dat de agent buitensporig gereageerd had en dat er geen sprake van wettige zelfverdediging kon zijn.

"Een dergelijke reactie overtreft de grenzen van het redelijke en getuigt van een gebrek aan zelfbeheersing," zo luidde het.

De rechter achtte het woensdag evenmin bewezen dat de vaststellingen die de lokale politie van de feiten deed, "gekleurd" waren zoals de beklaagde beweerde.