Nederlandse mariniers slaags in Noorwegen

Print
Zowat dertig Nederlandse mariniers zijn afgelopen weekeinde in de plaats Karasjok in het noorden van Noorwegen slaags geraakt met de plaatselijke bevolking. De koninklijke marechaussee stelt een onderzoek in, in samenwerking met de Noorse politie, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie woensdag.
Dat de vechtpartij zou hebben plaatsgevonden toen de mariniers de toegang tot een plaatselijke discotheek werd geweigerd, zoals het dagblad De Telegraaf meldt, kan hij niet bevestigen. Ook kan de woordvoerder niet zeggen of er mariniers zijn aangehouden.

Bij het incident zou volgens een vrouw een tand zijn kwijtgeraakt na een elleboog van een Nederlandse militair in het gelaat te hebben gekregen. Andere plaatselijke bewoners zouden gebrokken ribben en builen en blutsen hebben opgelopen.

Er zouden al een paar weken problemen met de soldaten zijn. Zij waren in de disco niet gewenst omdat zij er vrouwen molesteerden en op de grond urineerden.

De mariniers maken deel uit van een groep van tweehonderd die op oefening is in het noorden van Noorwegen. "We oefenen daar ieder jaar, dus we willen de relatie met de plaatselijke bevolking graag goed houden. Dit soort vervelende incidenten kunnen we dan ook zeker niet gebruiken," aldus de woordvoerder.