Cafébaas mee schuldig bij ongeval van dronken klant

Print
Rechters veroordelen steeds vaker ook de cafébaas wanneer hun klant door dronkenschap een ongeval veroorzaakt. Nu is een uitbater uit Brugge gestraft. "Een regelrechte ramp voor de horeca," zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen.
In Brugge is een caféuitbater samen met zijn klant veroordeeld. Alain V. had stomdronken het 16-jarige meisje Geraldine De Smet aangereden op de Brugse ringweg en vluchtmisdrijf gepleegd. De bestuurder heeft nu vijf jaar cel gekregen: drie jaar voor de feiten, twee jaar voor het vluchtmisdrijf. De helft is met uitstel. Verder heeft hij een levenslang rijverbod en een boete van 4.675 euro.

De uitbater mag een jaar geen alcohol schenken, moet 275 euro boete betalen en vijftien dagen brommen. "Hij bleef uit winstbejag alcohol schenken," aldus de rechter.

Volgens de uitbaters en hun beroepsvereniging is de wet, die nog dateert uit het jaar 1914, niet sluitend. "Het gaat vooral over de interpretatie van het begrip kennelijke staat van dronkenschap," zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen.