Gedetineerden Guantanamo worden steeds dikker

Print
Veel gedetineerden in Guantanamo zijn dik aan het worden, een gevolg van de calorierijke maaltijden die ze krijgen voorgeschoteld en het gebrek aan lichaamsbeweging.
In de dagelijkse maaltijden zitten maar liefst 4.200 calorieën, terwijl twee- tot drieduizend calorieën genoeg is om op gewicht te blijven. Eén gedetineerde is bijna in gewicht verdubbeld en weegt nu 186 kilo. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba dinsdag gezegd.

Mensenrechtenorganisaties claimen dat de gedetineerden te weinig kans krijgen om te bewegen, maar woordvoerder Robert Durand zei dat de gevangenisautoriteiten simpelweg een gevarieerd menu aanbieden en dat de gedetineerden duidelijk wordt gemaakt dat ze zullen aankomen als ze alles opeten. Meegaande gedetineerden krijgen meer gelegenheid tot lichaamsbeweging.

De meeste gedetineerden waren iets te mager toen ze werden opgepakt in Afghanistan en andere conflictgebieden. Gemiddeld zijn ze negen kilo aangekomen. De meeste gedetineerden hebben nu een normaal gewicht of zijn te zwaar.

Op het menu in Guantanamo staat normaal gesproken vlees, bereid volgens de islamitische voorschriften, vers brood en yoghurt. Nu bijna alle gedetineerden zich aan de ramadan houden, krijgen ze twee keer per dag te eten: net na zonsondergang en om middernacht.
Er bevinden zich momenteel zo'n 460 gedetineerden in Guantanamo. Het overgrote deel van hen is nooit aangeklaagd voor terreurdaden.