Milieuvriendelijke wagens worden aantrekkelijker

Print
Milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische of hybride wagens, vormen een steeds aantrekkelijker alternatief voor benzine- en vooral dieselvoertuigen.
De eventuele hogere aankoopprijs wordt gecompenseerd door lagere kosten voor het gebruik van de wagen, zeker bij hoge olieprijzen. Dat blijkt uit verschillende studies die zijn opgenomen in het programma van het 27ste Vlaams Wetenschappelijk Economisch Congres, dat woensdag werd voorgesteld.

Wie met de wagen rijdt, moet niet alleen de wagen zelf en brandstof betalen, maar ook onder meer verzekeringen, belastingen, onderhoud en technische controles. Naargelang het type voertuig schommelt de jaarlijkse kostprijs hiervan tussen 3.500 en 7.000 euro per jaar.

Opvallend is dat bij de kleine en grote gezinswagens de hybride voertuigen duidelijk minder kosten dan hun diesel- of benzinebroertjes. Zo kost een kleine gezinswagen, waarmee jaarlijks 15.000 kilometer gereden wordt, gemiddeld 5.629 euro per jaar als het een bezine-hybride wagen is, 5.987 euro bij lpg, 6.653 euro voor een diesel en 6.637 euro bij een benzinevoertuig.

Bij een grote gezinswagen gaat dit van 5.458 euro (hybride) tot 7.350 euro (diesel), zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Dat betekent dat een duurdere aankoopprijs op termijn wordt gecompenseerd door lagere vaste kosten.

Onder meer het fiscale voordeel voor voertuigen met een lagere CO2-uitstoot spelen in het voordeel van hybride wagens en kleine lpg- en aardgas-voertuigen, aldus onderzoeker Joeri Van Mierlo. Voor biobrandstoffen zullen de opgelegde accijnzen bepalen of ze al dan niet een aantrekkelijk alternatief vormen.