IRA zet een punt achter terroristische en gewelddadige activiteiten

Print
Het Iers Republikeins Leger, IRA, heeft het terrorisme opgegeven en heeft een einde gemaakt aan zijn criminele activiteiten om zich onomkeerbaar op de politieke weg te begeven.
Dat blijkt uit een rapport dat woensdag werd voorgesteld door internationale experts. Het rapport verschijnt een week voor de onderhandelingen over de toekomst van Noord-Ierland.

"Het Iers Republikeins Leger was drie jaar geleden de meest ontwikkelde en meest gevaarlijke groep paramilitairen, met een krachtig arsenaal," aldus het rapport van de vier internationale experts van het Independent Monitoring Commission (IMC), dat de gewapende groeperingen in Noord-Ierland in het oog houdt.

Het IRA hanteert "voortaan een politieke strategie, die het terrorisme en andere vormen van criminaliteit verwerpt," zei het hoofd van de commissie en voormalig directeur van de CIA Dick Kerr. Een terugkeer naar het terrorisme is voortaan niet meer "uitvoerbaar", besloot het rapport.

De leiding van de belangrijkste illegale organisatie van Noord-Ierland "heeft een stevige positie ingenomen tegen de betrokkenheid van criminele activiteiten binnen de organisatie". Ze waakt erover dat de militanten niet meer geassocieerd worden met georganiseerde misdaad.