Piloten van bij ongeluk betrokken zakenjet mogen Brazilië niet uit

Print
Een Braziliaanse rechtbank heeft de politie dinsdag bevolen de paspoorten in te nemen van de twee Amerikaanse piloten van het zakentoestel dat betrokken was bij het vliegtuigongeluk van vorige week.
De twee mogen volgens een woordvoerster van de rechtbank het land niet uit voordat meer duidelijk is geworden over de toedracht van het ongeluk, dat aan alle 155 inzittenden van een Braziliaans verkeersvliegtuig het leven kostte.

De krant O Globo berichtte dinsdag dat het Amerikaanse toestel voordat het de tegemoetkomende Braziliaanse Boeing schampte instructies van de verkeersleiding om lager te gaan vliegen had genegeerd. Het Braziliaanse toestel stortte neer in de jungle, terwijl het beschadigde zakenvliegtuig een noodlanding kon maken op een nabijgelegen luchtmachtbasis.

De Boeing die van Manaus naar Brasilia vloog moest op een hoogte van 37.000 voet vliegen, de Embraer Legacy die in tegenovergestelde richting vloog had volgens het vluchtplan duizend voet (driehonderd meter) lager moeten zitten.

Het is internationaal regel dat vliegverkeer in westelijke richting gebruik maakt van (in duizenden voet gemeten) even vlieghoogtes en verkeer in oostelijke richting van oneven vlieghoogtes. "Aangezien de Amerikaanse piloten naar het noordwesten vlogen, hadden ze niet op 37.000 (voet) mogen zitten, want dat is raar," zei Christine Negroni, onderzoekster van het in luchtvaart gespecialiseerde advocatenkantoor Kreindler & Kreindler in New York.

De autoriteiten vragen zich ook af waarom de piloten niet zijn gealarmeerd door het Traffic Collision Avoidance System (TCAS).
Beide toestellen waren gloednieuw en uitgerust met een dergelijk systeem, dat moet waarschuwen wanneer een ander vliegtuig te dicht in de buurt komt.