Onbekenden schieten Hamasleider dood op Westelijke Jordaanoever

Print
Onbekende gemaskerden hebben woensdag in de plaats Habla nabij Qalqiliya op de Westelijke Jordaanoever een plaatselijke leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas doodgeschoten, zo is uit Palestijnse veiligheidsbron en van getuigen vernomen.
Volgens de getuigen openden drie gemaskerde mannen in een auto met een Israëlische nummerplaat het vuur op de 36-jarige Mohammed Odeh, toen hij zijn woning verliet om de moskee te bezoeken. De man was op slag dood, de schutters vluchtten weg.

Sommige Palestijnen menen dat Israëlische undercoversoldaten achter de moord zitten. Anderen denken dat het een persoonlijke afrekening is tussen Hamas en de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

In de Palestijnse gebieden is de spanning te snijden na bloedige botsingen zondag en maandag tussen aanhangers van de Hamas, die de regering bevolkt, en de Fatah. Minstens elf Palestijnen zijn daarbij gedood.

Dinsdag heeft de gewapende vleugel van de Fatah, de al-Aqsa Martelarenbrigades, ermee gedreigd leiders van de Hamas te doden. Met name genoemd zijn het in Damascus in ballingschap levende hoofd van de beweging, Khaled Mechaal, minister van binnenlandse zaken Saïd Siam en een militaire leider, Joesef al-Zahar.

Een Israëlische legerwoordvoerder heeft met klem ontkend dat undercoversoldaten achter de schietpartij in Habla zaten.