90.000 Afghanen op de vlucht

Print
Zo 'n negentigduizend Afghanen zijn de afgelopen maanden op de vlucht geslagen voor de verhevigde strijd tussen Navo-troepen en talibanstrijders in het zuiden van Afghanistan. De ontheemden zijn afkomstig uit de provincies Kandahar, Helmand en Uruzgan, waar 1400 Nederlandse soldaten gelegerd zijn.
Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) bekendgemaakt.

Exacte cijfers zijn volgens de VN niet te geven, omdat de toegang tot bepaalde gebieden vanwege de zware gevechten moeilijk is. De UNHCR schat dat zo'n vijftienduizend families zijn gevlucht, wat neerkomt op tussen de tachtig- en negentigduizend mensen. Slechts een deel van hen heeft al voedsel en een overlevingspakket ontvangen van de UNHCR. Veel meer hulp is nodig om iedereen bij te kunnen staan.

De ontheemden hebben deels onderdak gevonden bij familie, vrienden en kennissen. Anderen worden opgevangen in kampen die eerder al zijn opgezet voor de ruim honderdzestienduizend mensen die de afgelopen jaren vanwege onveiligheid en aanhoudende droogte hun woonplaats waren ontvlucht.

Volgens de Navo is de internationale troepenmacht (Isaf) er inmiddels in geslaagd de taliban uit diverse regio's te verdrijven, zodat alle aandacht op de veiligheid voor hulporganisaties en de autoriteiten gevestigd kan worden. Die kunnen dan eindelijk beginnen met de opbouw van dorpen en steden.