Turk kaapte vliegtuig om dienstplicht te ontlopen

Print
Een Turk heeft dinsdag in het Griekse luchtruim een vliegtuig van Turkish Airlines gekaapt. Het vliegtuig landde op het vliegveld van de Italiaanse stad Brindisi en de kaper, die ongewapend was, gaf zich snel over aan de autoriteiten.
De passagiers verlieten kort daarna ongedeerd het vliegtuig.
Het vliegtuig was met meer dan honderd passagiers op weg van de Albanese hoofdstad Tirana naar Istanbul.

Volgens de Turkse minister van transport, Binali Yildirim, wil de kaper in Italië politiek asiel aanvragen. De man poogt zijn militaire diensttijd in Turkije te ontlopen en heeft psychische problemen, zei Yildirim. De gouverneur van Istanbul, Muammer Guler, zei dat de kaper bij zijn aankomst in Istanbul zou zijn opgepakt omdat hij een deserteur zou zijn.

Volgens Italiaanse veiligheidsfunctionarissen wenst de kaper een boodschap over te brengen aan paus Benedictus XVI. Wat de inhoud van de boodschap is, is onbekend. Een plaatselijke openbaar aanklager zei dat de kaper zichzelf als christen heeft geïdentificeerd.

De Albanese autoriteiten hebben de kaper, de 28-jarige Hakan Ekinci, politiek asiel geweigerd, aldus de Turkse autoriteiten. Hij schreef in augustus een brief aan Benedictus waarin hij hulp vroeg bij het ontlopen van de dienstplicht in Turkije. Ekinci, oorspronkelijk een moslim, heeft zich bekeerd tot het christendom, berichtte de Turkse pers.