Verzender van poederbrieven aan Bush voor de rechter

Print
Een Amerikaanse ingenieur is dinsdag in staat van beschuldiging gesteld omdat hij poederbrieven aan president George W. Bush en vice-president Dick Cheney heeft verstuurd.
Michael Braun (51) is ingenieur in een kerncentrale. Hij verscheen dinsdag voor een rechtbank in Sacramento, de hoofdstad van Californië, waar hij werd beschuldigd van het versturen van bedreigingen per post. Dit is een federaal misdrijf in de VS.

Volgens de FBI heeft Braun vorige week twee dreigbrieven aan Bush en Cheney verstuurd. De brieven waren geadresseerd aan twee instellingen in Serrano, een stad in de buurt van Sacramento, en bevatten een wit poeder dat natriumbicarbonaat (bakpoeder) bleek te zijn.
De FBI verdenkt Braun ervan sinds de terreuraanslagen van september 2001 meer dan 45 gelijksoortige brieven te hebben verzonden.

In september en oktober 2001 ontvingen het Amerikaanse Congres en meerdere Amerikaanse media een reeks brieven die een fijn poeder met de miltvuurbacterie bevatten. Vijf mensen kwamen hierdoor om het leven, zeventien anderen werden ziek en tienduizenden moesten een langdurige antibioticakuur ondergaan.
Deze poederbrieven zorgden voor paniek in de VS. Er is nooit een verdachte aangehouden.