Verkeer maakt dubbel zoveel slachtoffers als gedacht

Print
Het aantal verkeersslachtoffers in ons land ligt dubbel zo hoog als de officiële statistieken melden. Bij zwakke weggebruikers is de kloof nog opmerkelijker. Zo wordt slechts een op vijf zwaargewonde fietsers in de ongevallenstatistieken opgenomen.
Dat blijkt uit een studie van verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent).

Het Centrum Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent vergeleek het aantal ernstig gewonde slachtoffers in twee ziekenhuizen met het aantal slachtoffers in de statistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Die laatste cijfers zijn vooral gebaseerd op de informatie van politie en parket.

Al naargelang het ziekenhuis vindt slechts 44 tot 57 procent van de verkeersslachtoffers de weg naar de officiële statistieken. Zo blijkt slechts een op vijf ernstig gewonde fietsers ook op te duiken in de NIS-statistieken. Bij voetgangers ligt het aantal rond een op drie, bij bromfietsers bedraagt het aantal officieel vermelde ernstig gewonden net niet de helft. De Mol pleit voor een automatische koppeling van ziekenhuisinformatie aan politiegegevens.