Commissie lovend over stopzetting IRA-activiteiten

Print
Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) is hard bezig zichzelf op te heffen en houdt zich niet meer bezig met terrorisme. De werving van vrijwilligers is gestopt, wapenwerkplaatsen zijn opgeheven, wapensmokkel vindt niet langer plaats en opleidingsactiviteiten zijn gestaakt.
Dit zijn de bevindingen van een onafhankelijke onderzoekscommissie, de Independent Monitoring Commission, die woensdag een rapport uitbracht. De regeringen in Londen en Dublin toonden zich uiterst ingenomen met het verslag, dat is samengesteld door een vier leden tellend team bestaande uit voormalige directeuren van de CIA en de antiterreureenheid van Scotland Yard.

De commissie concludeert dat de IRA-leiders niet langer geloven dat een terugkeer naar terrorisme nog langer een levensvatbare optie is. Ook adviseren zij hun aanhang voortdurend zich te onthouden van criminele activiteiten. "Het veiligheidslandschap in Noord-Ierland is radicaal veranderd", zei Ahern. Blair voegde hieraan toe dat het rapport de basis legt voor een definitieve oplossing van het conflict.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Hain, riep de leiders van de protestantse meerderheid in Noord-Ierland op te erkennen dat de paramilitaire situatie "absoluut, fundamenteel en radicaal" is veranderd. "Ik geloof niet dat iemand nog denkt dat het IRA kan terugkeren als oorlogsmachine", aldus Hain.