'Papa' Aimé Anthuenis is fier: "Mijn bijdrage geleverd"

ANDERLECHT -

Aimé Anthuenis triomfeerde gisteren lichtjes. "Zeg maar dat ze in Genk de laatste jaren goed geboerd hebben", grapte hij. En zonder verpinken ging hij het lijstje af. "Strupar 190 miljoen, Oulare 140, Oyen 110, Peeters 50, Clement 50, Goor 55, Bukalski 20 en dan weet ik niet precies wat Keita heeft opgebracht en wat N'Sumbu eventueel nog gaat opbrengen. 700 miljoen, alstublieft. Dat is in België nog nooit vertoond. Een sprookje is het."

Roger COX/Luc MARTENS/Marnik GEUKENS

BR>Genk is momenteel dus de rijkste club van het land? "Euh, sta me toe dat ik daar niet op antwoord. Want dan mag ik in Anderlecht niet meer binnen, denk ik."

Dat de Waaslander zelf een ruime bijdrage heeft geleverd tot de ontbolstering van genoemde spelers, staat buiten kijf. Hij steekt dat zelf trouwens niet onder stoelen of banken. "Jawel, ik ben fier dat ik heb kunnen meewerken aan de ontplooiing van zoveel jongens. Natuurlijk speelt de factor geluk daarin een rol. Maar ik mag toch de eer opeisen dat ik één van de gangmakers ben geweest achter het gevoerde transferbeleid. Daaruit put ik veel voldoening. Neem nu Strupar. Dat was destijds een degelijke spits in tweede klasse. Maar voor eerste viel hij volgens bepaalde mensen, ook binnen de club, te licht uit. Zo zie je maar."

In zijn Genkse periode vocht Anthuenis menig oorlogje uit met de leden van de sportieve commissie, die zijn zienswijze niet deelden. "Het viel niet altijd in goede aarde dat ik partij trok voor de spelers", aldus Aimé. "Maar mijn standpunt was en is duidelijk. Alles staat of valt met wat er in die groene rechthoek gebeurt. Beschik je niet over goed materiaal, dan kan je het schudden. Zonder de spelers was ik bijvoorbeeld nooit trainer van het jaar geworden. Zo eenvoudig is het. Je kan je voorstellen dat er aardig wat gediscussieerd werd in de bestuurskamer. Maar, en dat moet ik de club nageven, we zijn er altijd als grote mensen uitgekomen. En, even belangrijk, zowel club als spelers zijn er in 't algemeen beter van geworden. De spelers hebben terecht gedeeld in het succes. En dan heb ik het niet alleen over he financiële aspect. Ook hun status is aanzienlijk verhoogd."

Blijft de vraag of Strupar met Engeland een goeie keuze heeft gemaakt. "Is moeilijk te voorspellen", meent

papa

. "Dat hangt van zoveel factoren af. Intrinsiek heeft hij genoeg bagage om over de plas te slagen. Verder zal hij zeker het nodige krediet krijgen. Anders hadden ze nooit zoveel geld voor hem betaald. Waar ik wel een beetje voor vrees, is de manier waarop Branko opgevangen gaat worden. Het is een gevoelsmens. Hij moet zich goed in zijn vel voelen. Anders rendeert hij niet. Hopelijk zal het

kader

rond hem dat goed inschatten."

Met Strupar verliest Racing Genk op korte tijd een tweede goudhaantje. In Anderlecht zijn ze daar allicht niet rouwig om. "Och," relativeert Aimé, "het zal niet lang duren of Genk haalt een valabele vervanger in huis. Trouwens, niet vergeten dat ze met Ban, Origi, Horvath en N'Sumbu nog genoeg aanvallend talent in huis hebben. Zoals je weet, was Anderlecht niet zo lang geleden ook vragende partij voor Brogno. Maar dat bleek niet haalbaar. Ik vermoed dat de kaarten nu anders komen te liggen. Het zal voor Westerlo moeilijk worden om weerwerk te bieden aan Genk. Westerlo zal zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Maar het zou me niet verbazen als Genk N'Sumbu mee in de weegschaal gooit."

'Aanbrenger' Enver Alisic: "Op en top prof"

WUPPERTAL -

Enver Alisic haalde destijds onder meer Davy Oyen, Wilfried Delbroek, Philippe Clement, Besnik Hasi en, jawel, Branko Strupar naar Genk. De vele miljoenen - althans, dat was in die dagen de overtuiging - die gepaard gingen met die transfers, werden hem niet in dank afgenomen. Maar achteraf werd Racing Genk er rijkelijk voor beloond. "En daar ben ik toch wel blij om", aldus Enver. "Als ik de balans opmaak, heb ik Genk toch wel goeie diensten bewezen. Niet vergeten, ook Suad Katana en Ismet Mulavdic werden door mij aangebracht."

Wat Strupar betreft, gaat Alisic ervan uit dat hij in Engeland een reële kans op slagen heeft. "Branko is een op en top prof. In Engeland, waar het

one-touch

voetbal opgang maakt, moet hij met zijn technische bagage en zijn balbeheersing tot zijn recht komen. In de nationale ploeg heeft hij al voldoende bewezen dat hij heel wat in zijn mars heeft. Herinner u zijn goals tegen Nederland. Natuurlijk ligt het niveau van de Engelse competitie twee klassen hoger dan dat van de Belgische. Maar ik zie het wel zitten. Ik ben in ieder geval blij voor hem dat hij het zover heeft geschopt."

Derby-manager Jim Smith: "55 minuten waren genoeg om mij te overtuigen"

DERBY -

De olijke Jim Smith is één van de langst 'regerende' managers in de Engelse Premier Division. Hij is bezig aan zijn 5de seizoen in Derby County. Gisteren lardeerde hij de persconferentie rond Strupar met enkele geslaagde interventies. "Ik verwacht niet dat Branko Strupar veel tijd zal nodig hebben om zich aan te passen aan Engeland," vertelde Smith. "Dit weer is hij gewoon, niet? Natuurlijk gaat het er in de Premier League sneller aan toe dan in de Belgische competitie, maar Strupar toonde met de Rode Duivels tegen Engeland en Nederland dat hij ook internationaal meekan. Drie miljoen pond is veel geld voor een club als Derby County, maar ik ben zeker dat Strupar de speler is waar wij al zolang achter aan het zoeken zijn. Wij hebben de jongste weken vooral problemen om het spel te controleren. We worden weggedrukt omdat we voorin de bal niet kunnen vasthouden. Branko is de geschikte target man met een prima vista. Bovendien scoort hij ook regelmatig."

Smith liet Strupar vier keer scouten, zelf zag hij hem alleen zaterdag in Mechelen aan het werk. "Hij miste een strafschop en kreeg rood, ik was meteen overtuigd," lachte hij. "De scheidsrechter - Johny Ver Eecke, mg - was om te lachen. Ik dacht dat het niet erger kon dan in de Premier League, maar die gast kan hier gerust mee. Nee, serieus. Vijfenvijftig minuten volstonden zaterdag om me definitief te overtuigen."

Jef en Annie Baeten: "Alsof je kind weggaat"

GENK -

"Toen hij donderdagmorgen binnenkwam, zag ik direct dat er iets loos was," zegt Jef Baeten die samen met zijn vrouw Annie vergroeid is met het leven in de Genkse kleedkamer. Al 15 jaar lang zijn ze verantwoordelijk voor de was van de spelersuitrusting en het het onderhoud van de cabines. "Branko was piekfijn uitgedost, droeg een das en haalde zijn scheergerief uit zijn kastje.

Ik moet naar Londen

, zegde hij.

Zijt gij dan verkocht

vroeg ik hem."

"Hij zag er niet gelukkig uit. Daarna is hij door die deur naar buiten gegaan en sindsdien heb ik hem niet meer gezien." Jef Baeten (65) wordt er even stil van. Zijn vrouw Annie (65) heeft een vrije dag genomen "want het is thuis poetsdag" legt Jef uit.

"Wij hebben niet graag dat er spelers vertrekken. Zeker niet als dat een ancien is. Branko was hier al 6 jaar. Of het nu een vedette is, of een gewone speler, het doet altijd pijn. Het is alsof je eigen kind weggaat."

Sokken

Het gaat voor Jef en Annie (te) hard in het voetbal van vandaag. Eerst vertrokken Philippe Clement, Davy Oyen en Jacky Peeters. En nu in goed een half jaar tijd Aimé Anthuenis, Souleymane Oulare en Branko Strupar. "

Souley

is hier net voor zijn operatie nog eens binnengesprongen. Veel heeft hij niet gezegd. Ik kreeg een enorme knuffel, dat was genoeg. Branko was de laatste maanden toch veranderd. Sinds hij zegde dat hij wegwilde, was hij stiller geworden. Hij speelde ook niet meer zo super. Er hing iets op die jongen. Domenico Olivieri kon dat goed uitleggen in de gazetten, vind ik. Enkel als ik nieuwe studs onder zijn schoenen moest draaien, kwam Branko nog eens praten. Je zag dat er hem iets dwars zat. Maar als ik dan over zijn dochtertje Dora begon, fleurde hij helemaal op. Daarom dacht ik dat Branko nooit zou weggaan in Genk. Hij is toch al 30 en zijn vrouw woont hier zo graag."

Jef Baeten gelooft niet dat Strupar dit weekend al speelt voor Derby. "Voor een match draagt hij altijd dezelfde onderbroek en dezelfde korte sokken. Die liggen hier nog, proper gewassen. Daarzonder kan hij niet voetballen. Ik ben er zeker van dat hij nog terugkomt om die spullen op te halen."

Stam

Of Strupar na zijn Engels avontuur opnieuw in Genk zal neerstrijken, betwijfelt Jef. "Ik lees dat hij meer dan 40 miljoen per jaar kan verdienen. Na 3 jaar is dat meer dan 120 miljoen. Dan mag hij toch niet meer klagen. Als hij daarmee naar Kroatië trekt, kan hij zijn oude club Spansko helemaal opkopen, met een dikke zetel voor hemzelf in de tribune."

"Het zal moeilijk zijn om er twee te gaan halen zoals Oulare en Strupar. Die hebben Racing Genk toch groot gemaakt. Die twee hebben er mee voor gezorgd dat hier iedere week 20.000 supporters zitten. We zullen hen missen, zeker als de resultaten wat zouden tegenvallen. Want onze supporters zijn veeleisend. De druk op de nieuwe jongen die komt, zal enorm zijn."

Jef Baeten kent het Engels voetbal van televisie. Drie matchen per week vindt hij wat van het goede teveel voor Strupar, vooral voor zijn rug. "Van Manchester United kan ik echt genieten. Die twee

negerkes

van voor, Cole en York, ze zijn nu wat minder in vorm, maar die kunnen voetballen. Derby County ken ik niet zo goed. Het is geen topclub geloof ik. Maar ik zou er echt eens een match willen zien. Branko moet ons maar eens uitnodigen. Tegen Manchester United misschien. Dan zie ik Jaap Stam eens in het echt aan het werk. Sinds Holland-België zal die Branko wel kennen zeker."

Aangeboden door onze partners