Weer twee scholen ontruimd na vondst van picrinezuur

Print
Twee scholen in Dendermonde werden vrijdag ontruimd nadat in chemielokalen picrinezuur werd aangetroffen. Dat zegt de lokale politie van Dendermonde.
De zoektocht naar picrinezuur is het gevolg van de evacuatie woensdag van 1.400 leerlingen van de Broederschool in Sint-Niklaas, nadat een leraar wetenschappen een flesje met gekristalliseerd picrinezuur had gevonden in een chemielokaal. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) kreeg donderdag al vijftien oproepen van scholen en particulieren die picrinezuur in het bezit hebben.
De brandweer liet vrijdag het KTA Dendermonde en het Koninklijk Atheneum ontruimen na de ontdekking van picrinezuur. Tweeduizend leerlingen mochten naar huis of worden opgevangen in een internaat van een andere school. De scholen zijn verzegeld. DOVO zal zaterdag de bokalen op een veilige plaats doen ontploffen.
Picrinezuur is een stof waarvan de explosieve kracht vergelijkbaar is met TNT. Picrinezuur is op zich stabiel, maar als het helemaal droog is, is het schokgevoelig. Als het droog komt te staan, kunnen er kristallen vormen die bij opening van de bokaal tot detonatie kunnen leiden.
DOVO benadrukt dat er geen reden tot paniek is. Niet alle bokalen of flesjes met het goedje moeten onmiddellijk onschadelijk gemaakt worden. Picrinezuur kan zoals alle chemische stoffen gevaarlijk zijn, maar moet volgens de ontmijningsdienst niet als een tijdbom voorgesteld worden.