«Zachtjes schudden ook gevaarlijk voor baby»

LONDEN - Zachtjes schudden of een met te veel enthousiasme uitgevoerd hop-paardje-hop kunnen een baby van jonger dan zes maanden verwonden of zelfs doden. Dat zou blijken uit een Brits onderzoek over het «shaken baby syndrome».

ANP

BR>Tot dusver gingen deskundigen ervan uit dat alleen krachtig en langdurig - en dus misdadig - schudden tot de dood van een baby kan leiden. Rechtszaken rond een dergelijk misdrijf halen geregeld het nieuws, zoals in het geval van de Britse au pair Louise Woodward. De nieuwste wetenschappelijkse gegevens zouden erop kunnen wijzen dat Woodward en andere veroordeelden mogelijk minder gewelddadig tekeer gingen dan was gedacht, en misschien zelfs «onschuldig» zouden moeten worden verklaard.

De hersenen maken zowat 15 procent uit van het gewicht van een baby, die in zijn eerste zes levensmaanden nog over weinig spieren beschikt om het hoofdje te ondersteunen. Zodat zelfs bij zachtjes schudden het hoofdje zo hard kan gaan schommelen dat de ruggenmergstreng in de nek fataal wordt beschadigd.