Veiligheid voorop na loting Euro 2000

ROTTERDAM -

Eén derde van de tickets voor Euro 2000 moet nog verdeeld worden. Onder meer daar wilde de Belgisch-Nederlandse organisatie van Euro 2000 het gisteren over hebben. Maar de persconferentie op de Rotterdamse kade werd door het gezamelijke journalistenkorps onverbiddelijk in de richting van de veiligheid geduwd. Zelfs bijna uitsluitend de veiligheid rond dè risicowedstrijd Duitsland-Engeland in Charleroi. Tornooidirecteur Alain Courtois werd er een beetje kregelig van.

Bart FRANSSEN

BR>Voor Courtois is Euro 2000 nu écht begonnen. "Het feit dat deze persconferentie op de kade in Rotterdam plaatsvindt, is symbolisch. Met de loting van afgelopen zondag is de Euro 2000-boot nu echt vertrokken."

En dat hopelijk zonder averij. De tornooidirecteur begon dan ook zonder verdere omwegen over Duitsland-Engeland. "Voor ons zijn

alle

wedstrijden risicomatchen," benadrukte Courtois. En nog even een onderhuidse waarschuwing: "Zowel Duitsland als Engeland zijn momenteel nog kanidaat voor de organisatie van het WK in 2006. Die beslissing valt in juli 2000." Euro 2000 is de perfecte gelegenheid voor de Duitse en de Engelse voetbalbonden om te tonen dat ze hun achterban onder controle hebben.

Stewards

Maar ver boven die ticketverdeling staat de veiligheid nu meer dan ooit bovenaan op de agenda. Nu de supportersstromen in kaart gebracht kunnen worden, moeten de stewards op het profiel van de supporters worden toegesneden. Stichting Euro 2000 eist ook dat alle bonden maximaal 50 stewards meesturen met hun supportersgroepen. Zelf zet de organisatie nog eens 1 steward per 75 supporters in.