«2000 kan goed jaar voor beurzen worden»

Op basis van zijn grafieken komt Francis Smolders, technisch analist bij KBC Securities, tot de conclusie dat 2000 een goed jaar voor de beurzen kan worden. Hij ziet voor de Bel 20 een koersdoel van 4.000 tot 4.200 punten haalbaar. De euro zal bovendien blijven verzwakken, waardoor de dollar zal doorstijgen naar 45 frank. Francis Smolders houdt bovendien rekening met een stijging van de olieprijs tot 30 dollar per vat. Dat is 20% meer dan de huidige prijs.

BR>

Via een gedetailleerde analyse van grafieken probeert Francis Smolders toekomstige trends op de financiële markten te voorspellen. Het beursjaar 1999 zit er bijna op, zodat het tijd wordt om naar 2000 te kijken. Afgaande op de charts kan volgend jaar een goed beursjaar worden. Francis Smolders houdt op korte termijn rekening met een terugval voor de aandelenkoersen, maar daarna kan de Bel 20 gaan doorstijgen tot 4.000 of zelfs 4.200 punten. Ook de Dow Jones zal niet op het appèl ontbreken. De toonaangevende Amerikaanse beursindex kan verder oplopen tot 12.000 à 12.500 punten. De correctie op de markten zou veroorzaakt kunnen worden door een verdere stijging van de rentetarieven. De Belgische langetermijnrente zou volgens Francis Smolders kunnen doorstijgen tot 5,70%.

De favoriete beurs van de KBC-analist is Parijs, de sectoren met het meeste stijgingspotentieel zijn onder andere de technologie, de telecom en de media. Op zijn lijstje met favoriete aandelen staan Deutsche Telekom, France Telecom, Nokia, Siemens, TF1 en Canal Plus.

Goudprijs

Voor de euro ziet het beeld er minder gunstig uit. De Europese eenheidsmunt zou kunnen wegzakken tot een niveau van 0,9050 euro. Dat houdt in dat de dollar kan doorstijgen tot een koers van 45 frank, een niveau dat in de loop van 2000 bereikt zou worden. Ook de olieprijs heeft de stijgende trend te pakken. Afgaande op de charts kan de prijs voor een vat ruwe olie doorstijgen tot 29 à 30 dollar. Vanaf de huidige niveaus houdt dat in een stijging met nogmaals 20% in. De goudprijs zou anderzijds een bodem aan het vormen zijn, om in de loop van 2000 door te stijgen naar 350 tot 360 dollar per troy ounce (iets meer dan 33 gram). Momenteel kost een troy ounce goud ongeveer 280 dollar.

Samenvattend ziet Francis Smolders het beursjaar 2000 wel zitten. Hij verwacht echter wel een grote beweeglijkheid op de financiële markten, met zowel koop- als verkoopkansen. Aandelen bieden de beste winstkansen, onder meer omdat er overal in de wereld een echte aandelencultuur is gegroeid.