Electrabel het hoogst en Real Software het laagst

Van de aandelen uit de Bel 20 gaf Electrabel op 30 november het hoogst en Real Software het laagst dividendrendement. De bezitter van aandelen Electrabel kreeg een coupon van 3,96% uitgekeerd, die van aandelen Real Software moest vrede nemen met eentje van slechts 0,27%. Dat verschil valt te verklaren door de sectoren waarin beide bedrijven actief zijn. Electrabel is een gevestigde naam in een stabiele sector, terwijl Real Software door de beurs wordt beschouwd als een bedrijf dat nog sterk kan groeien.

BR>

De hoogte van het dividendrendement is één van de hulpmiddelen die analisten toelaten om vast te stellen of een aandeel duur dan wel goedkoop is. Stel dat aandeel X aan een koers van 100 euro noteert en een dividend van drie euro uitbetaald. Het dividendrendement bedraagt dan 3%. Mag de aandeelhouder slechts een coupon van 0,50 euro verwachten, dan komen we uit op een dividendrendement van maar 0,50%.

In de meeste gevallen wordt door de analisten het bruto dividend vermeld, dus zonder rekening te houden met de verschuldigde roerende voorheffing. De particuliere belegger mag zich dus niet blindstaren op het meegedeelde dividendrendement, want hij zal een gedeelte (in België 15%) van zijn uitkering aan de fiscus moeten afstaan.

Op basis van het rendement is Electrabel volgens KBC Securities het interessantste aandeel uit de Bel 20, met (op 30 november) een dividendrendement van iets minder dan 4%. Nog twee andere bedrijven keren bruto meer dan 3% uit, te weten Agfa-Gevaert en GBL (elk 3,13%). Daartegenover staan vier aandelen waarvan het dividendrendement minder dan 4% bedraagt: UCB (0,94%), D'Ieteren (0,46%), Ion Beam Applications (0,34%) en als hekkensluiter dus Real Software (0,27%). Bij de andere 13 bedrijven opgenomen in de Bel-20 lag het dividendrendement op 30 november tussen 1 en 3%. Tussen haakjes: het dividend wordt uiteraard uitgekeerd op basis van de winst gerealiseerd in het voorafgaande boekjaar.

Nuts

De hoogste dividenden worden traditioneel uitgekeerd door bedrijven uit de sector nutsvoorzieningen, zoals water, elektriciteit, enzovoort. Het is dus niet toevallig dat Electrabel zijn aandeelhouders het best verwent. Relatief jonge, maar snelgroeiende bedrijven keren geen of maar een bescheiden dividend uit. Zij hebben de winsten (als die er zal zijn) nodig om in de verdere groei te investeren. Deze aandelen worden dan ook minder gekocht voor de coupon, als wel voor de kansen op een koersstijging. Af en toe durft zo'n snelle groeier al eens te struikelen, zoals recent Real Software overkwam. Daarbij dient echter te worden opgemerkt dat de koers van dit aandeel in een niet zo verleden sterk was gestegen. Bij de waardering van een aandeel zegt het dividendrendement dus wel iets, maar zeker niet alles.