Neuer Markt gaat door het dak

Vorige week knalden de champagnekurken in Frankfurt. De Neuer markt, de Duitse tak van de Euro.NM, mocht haar 200ste notering verwelkomen. Een echte nieuwkomer was internetbedrijf Integra eigenlijk niet, want de aandelen werden al een tijdje met veel succes op de Franse tak van de Euro.NM verhandeld.

BR>De Neuer Markt kan een echt succesverhaal worden genoemd. De jongste zes maanden kwamen er 100 nieuwe bedrijven naar deze jonge beurs. Van de verhandelde volumes op alle Europese groeibeurzen mag 85% op rekening van Frankfurt worden geschreven. De beurskapitalisatie - de waarde van alle beursgenoteerde bedrijven samen - bedraagt nu ongeveer 85 miljard euro. Dat is omgerekend zo'n 3.400 miljard frank.

De wat speculatief ingestelde Duitse belegger kon op de Neuer Markt zijn hartje ophalen aan aandelen als freenet.de, het internetbedrijf dat zopas op zijn eerste beursdag een winst van 240% liet optekenen. Freenet.de is zeker geen alleenstaand geval, want over de afgelopen 12 maanden verviervoudigde de Neuer Markt index in waarde. De Amerikaanse Nasdaq had 15 jaar nodig om die prestatie evenaren. Aandelen als Mobilcom of EM.TV & Merchandising zijn inmiddels zo groot geworden dat zij werden opgenomen in de Dow Jones STOXX indexen voor Europese aandelen.

Het succes van de Neuer Markt is vooral gebaseerd op de notering van aandelen van snelgroeiende bedrijven. In diezelfde vijver vissen, met aanmerkelijk minder succes overigens, ook de Easdaq, de Brusselse tak van de Euro.NM en de Londense Alternative Investment Market. Daarmee stopt het niet, want ook de Amerikaanse electronische schermenbeurs Nasdaq wil in Europa op groeibedrijven gaan jagen.

Of die alsmaar toenemende concurrentie een goede zaak is voor de gewone belegger, valt nog te bekijken. Door het opbod van beurzen die hengelen achter groeibedrijven zou de kwaliteit van de beursintroducties kunnen afnemen. Anderzijds krijgt Europa zo een tegengewicht voor de niet aflatende stroom van technologiebedrijven die de jongste maanden een notering op de Nasdaq aanvroegen. Bij toekomstige beursintroducties blijft het zaak het echter zaak om goed uit de doppen te kijken. Niet ieder aandeel dat op de beurs wordt toegelaten zal een kaskraker worden. Dat aan aandelen van groeibedrijven steeds een speculatief tintje kleeft, wordt nog al te dikwijls over het hoofd gezien.