Wat moet je in huis hebben als de millenniumbom ontploft?

Terwijl miljoenen mensen zich al verheugen op de eeuwwisseling, zijn er ook anderen die zich voorbereiden op een regelrechte catastrofe. Het aantal berichten over personen die voedsel hamsteren, batterijen opslaan, liters benzine en mineraalwater achterover drukken, munitie opstapelen - het gebeurt wel degelijk in de Verenigde Staten! - schuilkelders inrichten en elektronische apparaten verbannen, neemt met de dag toe. Is dat alles nodig?

Waarschijnlijk

niet.

BR>

Voorspellingen voor de na 31 december te verwachten chaos variëren van nihil tot het Einde van de Beschaving. Volgens de meeste waarnemers zullen stroomonderbrekingen en elektronische storingen, áls ze al merkbaar zijn, het dagelijkse leven hooguit enkele dagen in hun greep houden. Maar het kan uiteraard geen kwaad om een oud motto uit de jeugdbeweging in ere te houden: 'Wees voorbereid!'.

Het Nederlandse Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) geeft het goede voorbeeld en adviseert iedereen een klein 'overlevingspakket' samen te stellen. Dat overlevingspakket bevat vijf flessen mineraalwater per persoon, houdbare levensmiddelen - aangehaalde voorbeelden zijn pasta, rijst en blikvoeding (denk aan een niet-elektrische blikopenener!) - voor maximaal vijf dagen, zaklantaarns, een radio die op batterijen werkt, voldoende batterijen, geneesmiddelen en contant geld. Dat alles volstaat volgens het NIBRA om de millenniumwisseling door te komen, moest het toch misgaan. Daarnaast raadt het instituut ook aan om de auto nog even vol te tanken vóór nieuwjaar en te kijken of de fiets in orde is. «Hamsteren is niet nodig,» aldus het NIBRA, «een klein overlevingspakket volstaat.»

Radio

De Belgische tegenhanger van het NIBRA, het Millenniumforum 2000, is er nog geruster in. Geen overlevingspakket, maar enkel de raad om een radio die op batterijen werkt - een autoradio bijvoorbeeld - bij de hand te houden. De nationale radio- en televisiezenders zullen berichten over mogelijke jaar 2000-storingen. Ze krijgen daarvoor ook regelmatig informatie van de overheid. Op die manier kan je op de voet volgen wat er gebeurt. «We verwachten geen grote problemen. België heeft zich degelijk voorbereid op de jaarovergang. Het is natuurlijk altijd aangewezen om waakzaam te blijven tijdens en na de jaarwisseling, maar een overlevingspakket lijkt ons overdreven,» aldus het Millenniumforum 2000. In haar informatiefolder geeft het forum wel nog wat andere nuttige tips: laat bijvoorbeeld geen onbevoegde personen in uw woning binnen. Vraag steeds dat de persoon zich voldoende identificeert en legitimeert, want het is niet onmogelijk dat mensen met minder goede bedoelingen misbruik zullen maken van eventuele verwarring om hun slag te slaan. Een andere aanrader is om naast de telefoonnummers van de apotheker en de dokter van wacht, ook hun adres te noteren, evenals het adres van de dichtstbijgelegen politie- en bevoegde brandweerpost.

Commercie

Anderen zijn er dan weer heel wat minder gerust in. Enkele Amerikaanse groeperingen nemen zelfs voorbereidingen om verscheidene weken te overleven in de ergste omstandigheden. Ze houden het niet bij gewone overlevingspakketten, maar richten zelfs oude bunkers en schuilkelders in om onder te duiken bij het minste teken van millenniumchaos. Enkele bedrijven slaan alvast munt uit het doemdenken en komen op de markt met

survival kits

allerhande. Zo vind je in enkele grote Vlaamse supermarkten momenteel een 'Millenniumbug 2000 Survival Kit' van Campingaz: twee gasstelletjes met een bovenstukje dat geschikt is om als lamp of als gasbrander te gebruiken. Een doosje lucifers erbij en klaar is de

survival kit

. In Duitsland is het zo mogelijk nog erger: daar vind je intussen zelfs al kleine wastrommeltjes die op batterijen werken. Of hoe bedrijven proberen nog snel een graantje mee te pikken door in te spelen op de angst voor het onbekende.

Aangeboden door onze partners