Gert Verheyen en Lorenzo Staelens willen met propere lei aan topper beginnen: "Een applaus krijg je

BRUGGE -

Club Brugge - Anderlecht is sinds jaar en dag de

clash der giganten

. De rivaliteit groeit op en naast het veld vaak uit tot vijandigheid. Zelfs Lorenzo Staelens en Gert Verheyen, ex-ploegmaats en collega's bij de nationale ploeg, kregen het vorig jaar met elkaar aan de stok. Wij brachten Lorre en Gert samen om met een propere lei aan de topper van vanavond in het Jan Breydelstadion te beginnen. Of tenminste om dat te proberen.

Yves Taildeman

BR>

Die rode kaart deed veel stof opwaaien.

Lorenzo Staelens:

"Het was het somberste moment van mijn seizoen. Ik hoop dat de scheidsrechter dit jaar in de

spirit

van de wedstrijd fluit. Ik blijf erbij dat je je liet vallen, Gert. In mijn frustratie na de match heb ik enkele negatieve dingen over jou verteld. Ik had niet veel recht van spreken, want ik deed hetzelfde met Kluivert op het WK."

Gert Verheyen:

"Oh, maar die vergelijking begrijp ik totaal niet. De scheidsrechter besliste dat het fout was en dat je een kaart verdiende. Daar had ik niks mee te maken. Het ging om een balbetwisting. Allicht liet de ref zich beïnvloeden door het publiek dat zo fel tegen jou tekeerging. Je kan moeilijk verwachten dat ze in Brugge gaan rechtstaan en applaudisseren omdat jij naar Anderlecht bent gegaan. Ik word ook uitgefloten op Anderlecht. Daar moeten we tegen kunnen."

Staelens:

"Ik lig er niet wakker van dat ik opnieuw zal worden uitgefloten. Het was trouwens niet door zenuwachtigheid of angst dat ik rood kreeg."

Jullie zijn het niet eens over de inzet van deze match.

Staelens:

"Club kan nog meedoen voor de titel, daar ben ik van overtuigd. Zeker als het wint. Dan heeft het 35 punten, dat is de helft van ons totaal op het einde van vorig seizoen. En daarvoor moesten we een sublieme tweede ronde spelen, maar wij kunnen dit jaar tevreden zijn met een punt. Niet dat we een muur gaan rechttrekken, maar we mogen niet in de val lopen zoals tegen Genk."

Verheyen:

"Het is logisch dat je zo praat. Ik zou dat in jouw plaats ook zeggen. Toen we twee jaar geleden 10 punten voorsprong hadden, had ik nog niet het gevoel dat we er waren. Maar als je die 10 punten achterstand hebt, denk je wel dat het gedaan is. Wij moeten tegen Anderlecht de competitie redden. Met 10 punten achterstand is er geen spanning meer. Het is Anderlecht vorig seizoen wel bijna gelukt, maar daarvoor moet je op een heel hoog niveau spelen. Daar zijn wij nu niet toe in staat."

In wiens voordeel is het dat de eerste match uitgesteld is?

Staelens:

"Ik denk dat het voor ons beter is dat we nu spelen. Toen stonden we achter op Club, nu ruim voor. Ik vind wel dat de match had moeten plaatsvinden. Ik vond dat uitstel triest. De overheid had dat kunnen vermijden."

Verheyen:

"Ik vond dat ook jammer. Nu zullen er maar 15.000 mensen zijn. En dat voor een topper. Het verschil is dat we in september veel vertrouwen hadden. We waanden ons beter dan we in werkelijkheid waren. Nu weten we waar we staan. We hebben het juiste aantal punten."

Waar leeft Club - Anderlecht het meest?

Staelens:

"In Brugge. Daar telden vroeger maar twee matchen: Anderlecht en Cercle. Nu blijft er maar één over. Niemand hoeft gemotiveerd te worden. Iedereen wil de paars-witte scalp. Als Club wint, wordt daar bij de supporters een heel jaar over gepraat.

We hebben ze gepakt

, klinkt het dan. Als Club verliest, is dat pijnlijker voor supporters dan voor spelers. Anderlecht vindt de matchen tegen Standard bijvoorbeeld ook belangrijk."

Verheyen:

"De situatie is nu anders. Anderlecht staat voor ons. De beleving is minder. De topper leeft minder dan anders. Het wordt wel een heel geladen match, maar het is niet zo dat dit onze enige topper is. Club - Lierse was dat ook."

Over elkaar: "Ik wil hem wel in mijn ploeg"

BRUGGE -

Ondanks hun aanvaring van vorig jaar hebben Lorenzo Staelens en Gert Verheyen heel veel respect voor elkaar.

Staelens:

"Als Gert bij Anderlecht was gebleven, was hij ook doorgebroken. Hij heeft bij de nationale ploeg en bij Brugge een enorme evolutie doorgemaakt. Eerst deed hij weinig mee, nu is hij onmisbaar en is de ploeg rond hem gebouwd. Hij heeft de capaciteiten om echt een leider te worden

à la

Van der Elst. Iedereen heeft respect voor hem. Ja, ik wil hem bij Anderlecht wel in de ploeg."

Verheyen:

"Hij was echt een figuur met een palmares naar wie iedereen opkeek. Met Van der Elst is de laatste vertrokken. Ook op het veld missen we hem. Hij is veel beter geworden bij Anderlecht. Hij speelt nu wel op een andere positie, maar elke ploeg kan hem gebruiken."

Over hun vertrek naar de vijand: "Ik had vroeger moeten vertrekken"

BRUGGE -

Zowel Lorenzo Staelens als Gert Verheyen zijn blij dat zij naar de grote rivaal zijn vertrokken. "Ik vind het zelfs jammer dat ik niet vroeger ben vertrokken", aldus Staelens. "Ik ben 34: de supporters van Anderlecht kunnen van mij niets meer verwachten dan nu. Nu en dan ben ik geblesseerd. Dat moeten ze erbij nemen. Maar ik voel me nu wel Anderlechtenaar. Ik ben als jonge gast ook supporter geweest. Ik kwam met muts en sjaal naar het stadion."

Verheyen:

"Ik had ook vroeger kunnen vertrekken. Maar ik ben bij Anderlecht net zo lang gebleven tot ik er 100% zeker van was dat het niets zou worden. Het is bij Anderlecht zeer moeilijk om door te breken. Maar dat is in Brugge ook. Ze gaan rapper een transfer doen dan dat ze een jongere inpassen."

Staelens:

"Dat klopt. Kijk naar Claeys, die had op de duur niks vertrouwen meer. Ik spreek misschien tegen de jeugdopleiding, maar ik ben blij dat ik tijdens mijn jeugd bij Lauwe heb gespeeld. Daar kom je meteen in de eerste ploeg en krijg je met harde duels te maken."

Over de Anic-problematiek: "Je kan niet kwaad blijven"

BRUGGE -

Het voornaamste verschil tussen Anderlecht en Club Brugge is de groepssfeer. Van een

geval-Anic

zou in Anderlecht nooit sprake kunnen zijn. "Maar ik dacht dat dat ook bij Club niet kon", aldus Lorre. "Ik heb 3 jaar met Anic gespeeld. Af en toe waren er probleempjes, maar ik kon niet kwaad op hem blijven. Op een bepaald moment begon je er zelf mee te lachen."

Verheyen:

"Dat is het hem juist. Nu heeft de spelersgroep duidelijk laten merken dat het genoeg was, dat die jongens te ver waren gegaan. Ze hadden nochtans beloofd dat ze zich zouden gedragen. Als het het eerste feit was geweest, was dat geen probleem geweest."

Staelens:

"Daar kan ik niet over oordelen. Ik heb geen enkel contact meer met Brugge. Ik ben geen grote beller. En het is zoals als je afgestudeerd bent. Het eerste jaar bel je één keer, daarna niet meer."

Staelens verkiest paars boven rood

BRUGGE -

Meer dan eens krabden Lorenzo Staelens en Gert Verheyen zich in de haren toen we hen voor de volgende dilemma's plaatsten. Hopelijk twijfelen ze vanavond minder als ze voor de goal komen.

Lorenzo Staelens:

1) "Gouden Schoen"of "Profvoetballer van het Jaar"

Gouden Schoen ("de andere trofee won ik al")

2) Kluivert of Koller

Koller ("Kluivert wordt nooit mijn beste vriend")

3) Rood of paars

Paars ("gewoon omdat de kleur mooier is")

4) Politicus of trainer

Trainer ("als het politicus is, moet het met sport te maken hebben")

5) Brussel of Brugge

Brugge ("schrijf duidelijk dat ik de schoonheid van de stad bedoel")

Gert Verheyen:

1) Anderlecht of Lierse

Lierse ("daar hou ik tenminste goeie herinneringen aan over")

2) De Mos of Broos

Broos ("zelfde antwoord)

3) "Los Amigos" of "Carré"

De Los ("in de Carré ben ik maar één keer geweest, heel lang geleden")

4) Blankenberge of de Maldiven

De Maldiven ("ik ben er al geweest: de mooiste plek op aarde")

5) Staelens of Borkelmans

Pas ("sorry, ik heb met geen van beiden problemen")

Over politiek: "Mike heeft meer ambitie"

BRUGGE -

"Meen je dat, Lorre? Ik wist dat niet." Gert Verheyen lacht zich te pletter als Lorenzo Staelens vertelt dat hij mogelijk op de lijst van de SP zal staan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Staelens:

"Ik ben er nog niet uit. Na nieuwjaar hak ik de knoop door. Als je het goed wil doen, neemt het veel tijd in beslag. En in het leven moet je je prioriteiten stellen. Misschien is er een tussenoplossing mogelijk. Politiek houdt me wel bezig, maar niet op nationaal vlak. Mike Verstraeten heeft meer ambitie dan ik."

Verheyen:

"Ik stap nooit in de politiek, maar ik ben anders dan jij, Lorre. Jij kan niet stilzitten, ik wel. Ik kan een hele dag thuiszitten en niks anders doen dan me met mijn gezin bezig te houden. Na mijn voetbalcarrière vrees ik dat er niks anders rest dan trainer te worden. Maar dan in lagere reeksen, waar geen stress is."