EURO 2000 start tweede fase ticketverkoop

ROTTERDAM -

"Nu de loting voor EURO 2000 achter de rug is, kan gestart worden met de tweede fase in de ticketverkoop. 400.000 toegangskaarten zijn al de deur uit, de volgende 400.000 zullen vanaf vandaag via de bonden van de deelnemende landen verkocht worden." Dat was de boodschap die de Stichting EURO 2000 gisteren in Rotterdam verkondigde. Tijdens een persconferentie waarop tot vervelens toe benadrukt werd hoe gelukkig en tevreden iedereen wel was met de loting, werd de ticketverkoop voor de volgende maanden toegelicht.

Wim Vos

BR>Dat gaat zo: elk land krijgt per wedstrijd dat het speelt 16 procent van de totale stadioncapaciteit ter beschikking. Tenzij het een groepswedstrijd tegen Nederland of België betreft, dan krijgen zowel de Belgische of Nederlandse voetbalbond als de bond van de tegenstander 20 procent van de stadioncapaciteit tot hun beschikking. In concreto betekent dit dat elk land per wedstrijd dat het speelt minimaal 4.800 tickets krijgt en maximaal 10.000. "Die kaarten krijgt het land evenwel niet in één keer maar in 3 schijven: eerst 50%, dan 40%, dan 10%", voegde commercieel directeur Harry Been er aan toe.

"Pas als de bond kan aantonen dat hij het eerste pakket tickets op een veilige manier heeft verkocht - op een manier dat kan gecontroleerd worden wie het ticket in zijn bezit heeft - kan hij aanspraak maken op een volgende schijf toegangskaarten. Tickets die niet verkocht zijn, worden eerst aangeboden aan de bond van de tegenstander, nadien kunnen ze opnieuw op de Belgische en Nederlands markt terechtkomen."

Pikant detail: elke bond mag op eigen houtje beslissen hoe het zijn tickets verkoopt. Zo liet de Belgische bond al weten dat het merendeel van zijn kaarten naar sponsors, scheidsrechters en andere relaties zal gaan. Slechts een klein deel zal aan het grote publiek worden verkocht.

Harry Been: "Charleroi ideaal voor Duitsland-Engeland"

ROTTERDAM -

Wilde de Stichting EURO 2000 gisteren vooral nadruk leggen op het goede nieuws, ze kon niet verhinderen dat opnieuw heel wat aandacht naar de veiligheid uitging. Vooral de wedstrijd tussen Duitsland en Engeland wordt met de nodige schrik tegemoetgezien. "Maar niet door ons", verraste Harry Been. "Volgens ons is Charleroi zelfs de meest geschikte stad om zo'n wedstrijd te organiseren. De stad beschikt over een gloednieuw stadion en omdat er weinig andere evenementen plaatsvinden, kunnen de ordediensten zich helemaal toeleggen op die ene wedstrijd."

Onwetendheid? Of een flagrante leugen? Charleroi beschikt namelijk niet over een nieuw maar wel over gedeeltelijk gerenoveerd stadion, inclusief een bijzonder steile nieuwe tribune. Bovendien ligt het stadion midden in een woonbuurt met tal van nauwe, kleine straatjes. Net zo'n buurten worden door hooligan-experts als zeer gevaarlijk omschreven.