Zuid-Afrika met "veteranen" naar de Africa Cup

JOHANNESBURG -

Bondscoach Trott Moloto van Zuid-Afrika maakte dinsdag de 22 namen bekend die vanaf 23 januari 2000 aan de Africa Cup (een co-organisatie van Ghana en Nigeria) zal deelnemen. Bij die namen opvallend veel veteranen - van wie de meesten voor Europese clubs uitkomen - die er mee voor moeten zorgen dat de

Bafana Bafana

de Afrikaanse titel weer mee naar huis mag nemen.

Bart Vandermierde

BR>Volgens Moloto heeft hij bewust gekozen voor een goed gebalanceerd geheel dat een mix van jeugd en ervaring op de mat moet brengen. De spelers die in Europese competities uitkomen zijn: doelmannen André Arendse (Oxford United/ENG) en Hans Vonk (SC Heerenveen/NED), verdedigers Lucas Radebe (Leeds United/ENG), Mark Fish (Bolton Wanderers/ENG) en Pierre Issa (Olympique Marseille/FRA), middenvelders Quinton Fortune (Manchester United/ENG) en Eric Tinkler (Barnsley/ENG) en aanvallers Glen Salmon (NAC Breda/NED) en Shaun Bartlett (FC Zürich/ZWI).

Sterspeler Benedict McCarthy heeft zichzelf buitenspel gezet voor een nationale selectie, omdat de ex-ajacied zich wilde concentreren op zijn Spaanse club Celta Vigo. Ook zullen de Zuid-Afrikanen niet kunnen rekenen op de diensten van Phil Masinga, die tijdens een training bij zijn Italiaanse club AS Bari een blessure aan de ligamenten van zijn linkerknie opliep.

De Bafana Bafana verzamelt op 9 januari in Johannesburg voor een oefenkamp, waarna het op 19 januari naar Ghana vertrekt.

Ondertussen diende ex-bondscoach Clive Barker bij zijn Zuid-Afrikaanse club FC AmaZulu zijn ontslag in. Die aankondiging werd op een persconferentie in Durban gedaan door Adrian Muller, de directeur van Excite, de holding van AmaZulu: "Na de recente opeenstapeling van vijf nederlagen op rij, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Daarom hadden wij een gesprek met Clive en hij heeft ermee ingestemd dat zijn ontslag best zou zijn voor alle partijen", aldus Muller. Barker was er zich van bewust dat hij werd geofferd voor de povere resultaten van zijn ploeg, maar hij voegde eraan toe dat hij hoopte in het voetbal aan de slag te kunnen blijven. "Het is logisch dat als een club door een dal gaat, dat de trainer daarvoor verantwoordelijk is", zei Barker.

Clive Barker leidde Zuid-Afrika in 1996 naar de eindoverwinning in de Africa Cup en bezorgde de Bafana Bafana in 1998 een ticket voor de eindronde van het WK in Frankrijk. Maar in december 1997 nam hij ontslag als bondscoach nadat Zuid-Afrika er niet in slaagde om ook maar één wedstrijd in de Confederatie Cup in Saoedi-Arabië te winnen.