Sven Nys wint in Hoogstraten maar is in Overijse pas zesde

HOOGSTRATEN/OVERIJSE -

Sven Nys en Overijse, het blijft een onvoltooide symfonie. Na overwinningen woensdag in Silvelle en zaterdag in Hoogstraten liep Sven 21 Superprestige-punten uit op Richard Groenendaal. Maar in Overijse - waar Groenendaal won - werd Nys zondag pas zesde en verspeelde hij in een klap 15 punten. De SP-boeken zijn dus nog niet dichtgeklapt.

André Putzeijs

BR>Zoals Achilles slechts kon worden uitgeschakeld door hem te treffen op een piepklein plaatsje aan de hiel, zo blijft het parcours van Tenots in Overijse de zwakke plek van Sven Nys. In negentien crossen eindigde Sven vijftien keer eerste en viermaal tweede. Van wedstrijd tot wedstrijd werd zijn overwicht groter. Zaterdag in Hoogstraten domineerde hij net als woensdag in Silvelle het hele veld en won hij zoals hij wilde, voor Wellens en Groenendaal. Maar gisteren ging het mis.

"'t Is om gek van te worden. Zaterdag voelde ik me super, vanmiddag stond ik hier ontspannen aan de start. Maar na een halve ronde voelde ik mijn spieren al verzuren en wist ik dat er sinds vorig jaar niets veranderd is: op dit parcours vind ik nooit het juiste spoor, maak ik de ene stuurfout na de andere, glijd ik weg in bijna alle bochten, val ik vier-vijf keer. Het is alsof ik hier tegen een muur rijd. Zelfs op het asfalt had ik vandaag last om in het wiel te blijven.

Ik heb ik weet niet hoeveel keren van fiets gewisseld, maar ook dat hielp niet. Het lag niet aan de fiets, het lag aan mij."

Wordt Nys niet stilaan wat moe? Kan hij wel overweg met modder?

"Dat is allemaal larie. Ik heb al voldoende moddercrossen gewonnen om me daarover nog zorgen te maken. En vermoeid of gestresseerd ben ik niet. Waarom ook? Ik heb vijftien wedstrijden gewonnen van de twintig die ik reed. En behalve vandaag was ik overal waar ik niet won tweede. Ik sta aan de leiding van de Superprestige en zondag verdedig ik in Kalmthout mijn leidersplaats in de Wereldbeker."

"Ik zal er mijn slaap niet voor laten", aldus nog Nys. "Deze week train ik zoals altijd, zaterdag start ik niet in Essen maar verken ik het parcours van Kalmthout, zondag wil ik weer winnen."

Nys heeft gelijk dat hij zich niet uit zijn evenwicht laat brengen door één uitschuiver. Vooral omdat het opmerkelijk was dat in Overijse de oudere veldrijders het best uit de modder kwamen. Een kwestie van weerbaarheid en recuperatie. Zoals Nys (23) en Wellens (21) in hun nadeel ondervonden en Groenendaal (28), Van der Poel (40), Vervecken (27) en Van Santvliet (30) in hun voordeel.

De veldslag die de jonge Brabander zondag in zijn regio verloor is dus zeker geen ramp. Wel een zoveelste bevestiging van de sportwet die leert dat niemand onoverwinnelijk is en dat zelfs de beste veldrijder minstens één parcours heeft waarop hij van jaar tot jaar tegen een opdoffer aanloopt. Zelfs Eric De Vlaeminck en Roland Liboton hadden van die

zwarte beesten

.

Sven moet dus niet in een hoekje gaan zitten treuren. Maar hij moet er vanaf nu wel rekening mee houden dat Groenendaal en Van der Poel straks in Sint-Michielsgestel ook favorieten zijn voor de wereldtitel. Dat was men in de voorbije weken net iets te vaak vergeten.